latinica  ћирилица
22/02/2017 |  09:22 ⇒ 10:13 | Аутор: РТРС

Благојевић: Противуставан покушај Изетбеговића

Сенатор Републике Српске Милан Благојевић сматра противуставним покушај бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да покрене поступак за ревизију пресуде пред Међународним судом правде у Хагу по тужби против Србије.
Милан Благојевић (фото:banjaluka.net) -
Милан Благојевић (фото:banjaluka.net)

"Предсједништво БиХ је према Уставу БиХ одређено као колективна институција која одлуке може доносити колективно, а не на основу појединачне воље било којег њеног члана", истакао је Благојевић у ауторском чланку за "Глас Српске".

Благојевић је подсјетио да је у Уставу БиХ прописано да ће Предсједништво БиХ настојати да усвоји одлуке консензусом, а посебно у области представљања БиХ у међународним институцијама каква је Међународни суд правде, додајући да су ове уставне одредбе поновљене у важећем Пословнику Предсједништва БиХ.

"Када се ова уставна рјешења пренесу на терен покушаја подношења ревизије пресуде из 2007. године, није тешко закључити како је правно недозвољено да о томе одлучује само један члан Предсједништва БиХ", напоменуо је Благојевић.

Он је рекао да је противправно и када тај члан опструише заказивање ванредне или редовне сједнице Предсједништва БиХ на којој би се расправљало и одлучивало о томе да ли ће или неће БиХ поднијети захтјев за ревизију.

Благојевић наводи да је противправно, али и морално недопустиво да један највиши званичник изјави како је, наводно, још на снази одлука из октобра 2002. године којом је Сакиб Софтић именован за правног агента БиХ у овом предмету.

"Морална неваљалост покушаја Бакира Изетбеговића види се већ из тога што он зна за све противправности, али преко свега тога једноставно гази и хоће да каже да наведена правила за њега не важе", закључио је Благојевић.

Извор: СРНА