latinica  ћирилица
22/02/2017 |  09:09 ⇒ 09:11 | Аутор: РТРС

"Његоша вратити међу Србе"

У Матици српској представљена вриједна књига митрополита Амфилохија. Најављен научни скуп поводом 170 година "Горског вијенца"
Представљање књиге о Његошу владике Амфилохија - Фото: Novosti.rs
Представљање књиге о Његошу владике АмфилохијаФото: Novosti.rs

Поводом три деценије архијерејске и 25 година митрополитске службе митрополита црногорско-приморског Амфилохија, у Матици српској у Новом Саду јуче је представљена његова књига "Споменица - Житије светог митрополита Петра Другог - цетињанског пустињака и ловћенског тајновица".

Ријеч је о вриједној књизи, својеврсном свједоку о неуморном трудбенику и архипастиру Амфилохију коју је приредио Јован Б. Маркуш, а објавиле Митрополија црногорско-приморска и издавачка кућа "Светигора".

Уочи промоције, у Матици су засједали чланови Његошевог одбора на челу са предсједником, митрополитом Амфилохијем који је потом најавио да ће до јесени, а поводом 170 година од штампања "Горског вијенца" бити уприличен научни скуп о великом владици и писцу Његошу, а Матица ће објавити и Зборник радова о Његошу.

- Ако је већ 200. годишњица Његошевог рођења некако глуво прошла, макар овај други датум, а то је не само година штампања "Горског вијенца", него и Новог завјета, изузетна је прилика да се Његош врати међу Србе - најавио је митрополит Амфилохије.

Он је додао да Митрополија црногорско-приморска, као насљедник дјела Петра Другог Петровића Његоша, ради у том погледу све што може.

- Тамо су једни који настављају његово дјело и други који га оспоравају и проглашавају за геноцидног писца, па је добро да се о свему томе каже нашем данашњем покољењу - рекао је митрополит.

Предсједник Матице српске, професор Драган Станић најавио је да трећа свеска Његошевог зборника почиње "од данас да се ради" и да ће највећи дио тог обимног посла бити урађен у овој години.

Академик Миро Вуксановић указао је да послије Светог Петра Цетињског и врховног српског песника Његоша, само је високопреосвећеног Амфилохија Радовића вјерујући сијвет назвао владиком у некадашњем значењу тог узвишеног чина и само је он добио звање архиепископа цетињског.

Свечаност је својим стиховима посвећеним Његошу ("Нема тајне коју о теби не знамо, али тајну твог духа још одгонетамо") увеличао академик и пјесник Матија Бећковић.

Извор: Новости