latinica  ћирилица
22/02/2017 |  08:12 ⇒ 08:12 | Аутор: РТРС

Наставак суђења Мандићу и новинарима "Елте"

Пред Судом БиХ данас би требало да буде настављено суђење предсједнику Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије Милану Мандићу и новинарима Телевизије "Елта", оптуженим за изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.
Суђење Милану Мандићу - Фото: РТРС
Суђење Милану МандићуФото: РТРС

Рочиште, које је требало да буде одржано 15. фебруара, одгођено је за данас због болести једног од учесника у процесу.

Према најави, тим вјештака Института "Зенит" из Бањалуке, на позив Тужилаштва БиХ данас би требало да поново изнесе свој налаз и мишљење након психолошког и психијатријског вјештачења стања оптуженог Мандића.

Овај тим је свој налаз и мишљење изнио на рочишту, 8. фебруара, када су се одазвали на позив Мандићевог браниоца, адвоката Драгише Јокића.

Тужилац Изет Одобашић тада је рекао да не може испитати вјештаке, јер није имао довољно времена да се припреми за њихово испитивање.

Кривичну пријаву против Мандића и Телевизије "Елта" поднијели су представници бошњачких удружења из Сребренице.

Пријава је поднесена због Мандићеве изјаве од 19. фебруара 2014. године када је у вези са јавним иступима Мунире Субашић и Хатиџе Мехмедовић, које представљају Удружење "Мајке Сребренице", између осталог, рекао да ће "њихове говоре стићи Божија правда".

"Божија правда у Сребреницу је стигла. О томе јавно говорим. Жесток ратни злочин почињен је 1992. и 1993. године у Сребреници, Скеланима, Поточарима, Кравици и Братунцу, а Божија правда је стигла 1995. године", изјавио је тада Мандић.

Почетак суђења заказан је за 13.00 часова.

Извор: СРНА