latinica  ћирилица
22/02/2017 |  07:52 | Аутор: РТРС

Наставак суђења Махмуљину за злочине над Србима

Свједочењем Екрема Алихоџића пред Судом БиХ данас ће бити настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Суђење Сакибу Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење Сакибу МахмуљинуФото: РТРС

Бивши високи официр такозване Армије БиХ Алихоџић започео је свједочење 14. фебруара када је говорећи о статусу одреда "Ел муџахедин" изјавио да је та формација имала војну пошту, печат, ратну заставу и прописану организацијско-формацијску структуру.

На почетку рочишта предсједавајући Судског вијећа Зоран Божић саопштио је да се у сврху заштите интегритета заштићених свједока јавност искључује у смислу имена, функција и документа која су предочена током Алихоџићевог свједочења.

Алихоџић је рекао да сматра и да није било разлике између припадника одреда "Ел муџахедин" и других припадника Трећег корпуса такозване Армије БиХ по питању процесуирања кривичних дјела.

Оптужница терети Махмуљина да, као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће током 1995. године.

Наставак суђења Махмуљину заказан је за 13.00 часова.

Извор: СРНА