latinica  ћирилица
22/02/2017 |  07:30 ⇒ 19:30 | Аутор: РТРС

Ивановићу одређен кућни притвор; Србија тражи моментално ослобађање

Након скоро три године, Оливер Ивановић из притвора пуштен је у - кућни притвор.
Оливер Ивановић - Фото: СРНА
Оливер ИвановићФото: СРНА

Тако је одлучило међународно судско вијеће Основног суда у Косовској Митровици након што је Апелациони суд поништио првостепену пресуду, којом је лидер Грађанске иницијативе СДП, био осуђен на девет година затвора.

Завршила се само једна фаза, предстоји борба да се докаже да сам апсолутно невин, поручио је Ивановић након 33 мјесеца проведена у затворском притвору.

Сви који ме знају, и Срби и Албанци, знају да ја немам никакве везе с тим злочином, али морам да убедим и Судско веће у то. Тежак је пут, али ја ћу то сада прећи, прошао сам много тога, проћи ћу и ово", рекао је након изласка из притвора Оливер Ивановић, лидер Грађанске иницијативе.

Имам утисак да и овај суд дијели правду на кашичицу и у дијеловима. Србија тражи моментално и потпуно ослобађање Оливера Ивановића, који је посљедњи политички затвореник у Европи, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

"Ивановић је човек који се налази иза решетака само због тога што припада и предводи део српског народа на КиМ, да би се направио лажни баланс у прогону ратних жлочинаца. Он иако није крив низашта стављен је иза решетака", каже Ђурић. 

Влада Србије пружила је Еулексу гаранције да ће Ивановић бити доступан правосудним органима уколико му се омогући одбрана са слободе. Почетком марта биће одржана статусна конференција о утврђивању датума новог суђења.