latinica  ћирилица
22/02/2017 |  07:23 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Захтјев за ревизију неуставан и незаконит, представља атак на све Србе (ВИДЕО/ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић разговарали су данас у Београду у вили "Мир" са предсједником и премијером Србије Томиславом Николићем и Александром Вучићићем.
Прес конференција делегација Републике Српске и Србије - Фото: РТРС
Прес конференција делегација Републике Српске и СрбијеФото: РТРС

Додик: Изетбеговић "угасио свјетло" БиХ 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је након састанка да је ревизија тужбе акт мржње Бошњака према Србима.

Он је на конференцији за медије истакао да ова ревизија има два циља: први је да БиХ очекује да добије десетине милијарде одштете, а онај главни циљ је укидање Републике Српске.

Додик каже да је овим поступком Бакир Изетбеговић затворио врата Босни и Херцеговини и њеној перспективи, те је угасио свјетло у БиХ.

Предсједник Српске Милорад Додик

Предсједник Српске је напоменуо да је ово крах помирења у БиХ, те да су очува повјерење које је овим чином угашено.

"Ми смо јединствени", поручио је Додик и додао да је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић начинио добар потез када је предузео одређене кораке о овом питању.

"Ово је формални захтјев против Србије, али је он уперен против комплетног српског народа", рекао је Додик.

Он је изразио увјерење да ће Међународни суд правде одбити захтјев за ревизију, али остаје примарни проблем, а то је да неко други одлучује у име БиХ.

Николић: Неизвјесно како ће се развијати односи у БиХ

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је да је неизвјесно како ће се развијати односи у БиХ и какве односе Сарајево очекује са Србијом, посебно у светлу чињенице да Република Српска и Срби нису учинили ниједан потез којим би покварили или дестабилизовали односе у БиХ и истакао да ће Срби у БиХ увек имати подршку Србије.

Николић вјерује да ће се они и чешће састајати у будућности, јер су доведени у ситуацију да морају да размишљају о судбини БиХ, Републике Српске и што је најгоре, како каже, о судбини односа између Бошњака и Срба у БиХ.

Николић је рекао да су Републици Српској и Срби дочекали да послије толико година један члан Предсједништва БиХ покреће ревизију и доноси одлуку за коју је небитно да ли је или није у његовој надлежности, већ шта му је био циљ.

Додао је да се не зна какве односе Бакир Изетбеговић очекује са Србијом послије таквог потеза, са којим се, евидентно, не слажу ни представници српског и хрватског народа у БиХ, али ни међународна заједница.

Истакао је и да међународна заједница за сада нема ријечи којим би оправдала такву акцију али ни ријечи осуде, те да ће морати да се изјасни да ли се то ради уз њихову или без њихове сагласности.

"Србија ће увек стајати уз Србе у БиХ, ми смо нераскидиво везан народ, исти народ, они ће имати подршку у Републици Српској и у свему што раде на основу Устава и закона", рекао је Николић.

Он је навео да Србија неће подржати ничије неуставне и незаконите мјере, а поготово не одлуку којом се један народ у БиХ поново поставља у позицију са које би могао да крене у напад на српски народ.

Вучић: Односи двије земље враћени 25 године уназад 

Премијер Србије Александар Вучић сматра да је ово велики корак уназад и и враћање односа 25 година уназад. Како је рекао, нарушава се тешко изграђено повјерење, а Србија није имала никаквог удјела у одлуци да се поново говори о тужби.

"Не можемо да говоримо о изградњи великог повјерења, већ о ономе што је витални интерес Србије, Републике Српске, а вјерујем и БиХ. Наш посао је да сачувамо мир, да одговоримо на њихову тужбу, побиједимо, иако ту правих побједника нема. Наше је да тужба не уроди плодом, као што ће се и догодити", рекао је Вучић и навео да ће бити потребно наћи нове механизме за успостављање односа са бошњачким народом.

И Николић и Вучић су оцијенили да се види лицемјерје међународне заједнице. Вучић је рекао да очекује да Европа покаже "бар једном исте стандарде".

"Схватили смо да никада ништа не можете да ријешите када се говори о Србима. А наша порука је да ми никада нећемо угрозити ниједног грађанина у БиХ, то важи за свакога, за Бошњака, Хрвата, за све", рекао је Вучић.

Иванић: У Српској постоји јединство

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да ће наредних дана бити у дневној комуникацији с руководством Србије, како би доносили одлуке у вези са најавом ревизије.

"Ми се Србијом не покривамо, али заједнички хоћемо да радимо и повучемо потезе који су у интересу српског народа у цјелини", истакао је Иванић.

Он је рекао да се заједнички може договорити шта је у интересу за српски народ са обје стране Дрине.

"Нелегална тужба ће вјероватно бити поднесена и стога ћемо бити у дневној комуникацији, а сходно томе предузимаћемо и адекватне мјере", истакао је Иванић. 

Он је додао да је постигнут висок степен јединства и власти и опозиције у Српској и да ће се то показати и на сједници Народне Скупштине Српске.

Како је навео, не плаши се ревизије као такве, јер је она правно неутемељена и било би мимо сваке логике да се о њој уопште расправља.

Иванић је у том смислу рекао да је Бакир Изетбеговић човјек који је највише урушио БиХ, јер је узео себи за право право да доноси неке одлуке.

"Да ли неко сам има право да говори у име БиХ, ако би се то право некоме дало, то би БиХ довело у тако дубоку кризу, да неће бити довољна само дневна комуникације", рекао је Иванић и додао да је ово сада с покушајем ревизије тужбе суштинско питање мира на Балкану и суштинско питање права људи у БиХ.

Тема састанка представника Србије и Републике Српске била најава члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића о подношењу захтјева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије.

Додик је јуче рекао да је Међународни суд правде у Хагу већ рекао своје мишљење о наводној тужби - која никада није била тужба БиХ, јер Српска никада није на то пристала. Он је поручио да Српска никада неће пристати да буде дио било какве тужбе против Србије и да је ријеч о неовлаштеном поступању Изетбеговића са циљем рушења Српске.

Фото: СРНА

Предсједник Србије Томислав Николић поручио је синоћ да ће Србија учинити све што може и пружити сву правну помоћ да буде одбачен недостојни захтјев неовлаштеног предлагача Бакира Изетбеговића о ревизији пресуде по тужби против Србије.