latinica  ћирилица
21/02/2017 |  22:44 ⇒ 22/02/2017 | 11:45 | Аутор: РТРС

Николић: Учинићемо све да недостојна тужба буде одбачена

Предсједник Србије Томислав Николић поручио је вечерас да ће Србија учинити све што може и пружити сву правну помоћ да буде одбачен недостојни захтјев неовлаштеног предлагача Бакира Изетбеговића о ревизији пресуде по тужби против Србије.
Томислав Николић - Фото: ТАНЈУГ
Томислав НиколићФото: ТАНЈУГ

Николић је оцијенио да тај потез бошњачког члана Предсједништва БиХ доводи у питање његову искрену жељу да са Србима у БиХ живи лијепо и као са комшијама.

"Шта то значи после десет година покренути поново ту тужбу, покренути нешто што је пресуђено. Зар да те судије поново донесу пресуду у односу на ону коју су донели раније", рекао је Николић за РТС.

Он је упитао и како може да се осјећа српски народ кад види да један други народ преко свог представника хоће матицу Србију да осуди да је починила геноцид.

"То ја мислим да је унутрашња потреба господина Изетбеговића. Он не сме да супроставља народе једне другима, тим пре што ни хрватски народ није за то", рекао је Николић.

Он је поновио да Београд у овој ситуацији може само да каже да даје подршку српском народу у БиХ и српском ентитету у БиХ и да је то обавеза и посао Београда.

"Београд не може да каже да је незаинтересован", истакао је Николић.

Када је ријеч о његовој више пута најављиваној, па одложеној посјети Сарајеву, Николић је рекао да не жели да дође да би му неко рекао да није добродошао.

Он је рекао да је недавно био у Републици Српској на прослави дана њене државности, али да у БиХ не може да иде силом.

Истовремено је поручио да се Изетбеговић грдно вара ако мисли да је он БиХ.

Николић је рекао да је постхумно орденом српске заставе првог реда одликовао амбасадора Русије при УН Виталија Чуркина, јер је он био велики пријатељ Србије са којим Србија није требало да брине да ли ће самопроглашено Косово бити примљено у Унеско или не.

Извор: Срна