latinica  ћирилица
21/02/2017 |  20:19 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Одржано културно вече посвећено царској породици Романов (ФОТО)

У Културном центру "Бански двор" у Бањалуци вечерас је приказан документарни филм о руској царској породици Романов и отворена изложба уникатних фотографија из породичног албума те царске породице.
Културо вече у Банском двору - Фото: РТРС
Културо вече у Банском дворуФото: РТРС

Епископ городецки и ветлушки Августин рекао је да је приказивање филма о породици Романов важно да би се данашње становништво упознало са историјом руског народа, јер је за руски, али и српски народ, важно да се реално сагледа прошлост.

Он је оцијенио да су руско-српски односи посебни и искрени, каквих нема код других народа, те да су опстали без обзира на разне покушаје да се покваре и на искушења кроз која су у историји пролазили Руси и Срби.

Свештеник бањалучке епархије Миладин Митровић рекао је да је овај догађај важан, јер уводи у значајан пројекат изградње руско-српског храма у Бањалуци у част Николаја Другог Романова.

"Ово је израз захвалности и благодарности руском цару због подвига који је учинио за вријеме Првог свјетског рата у који је смјело и храбро кренуо да би заштитио српски народ и православље на Балкану", рекао је Митровић.

Копредсједник Центра за привредну сарадњу Републике Српске и Нижњеновгородске области Небојша Пантић подсјетио је да је руски цар у рат увео Русију, иако тада неспремну, јер је Србија била нападнута од Аустро-Угарске.

"Када су се српски борци повлачили из Албаније и када је француска штампа писала да није корисно помоћи српске борце, цар Николај је поставио ултиматум Британцима и Французима и рекао да ће једнострано потписати мир са Њемачком ако не помогну Србима", подсјетио је Пантић.

На почетку културне вечери "У сусрет руском цару" минутом ћутања одата је почаст преминулом абасадору Русије при УН Виталију Чуркину.

У оквиру овог догађаја наступали су хорови Руског културног центра "Руски мир" и свештеника Епархије бањалучке.

Присуствовали су амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, министри у Влади Српске, Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, те представници црквеног, друштвеног и политичког живота Републике Српске.

Културно вече "У сусрет рускоме цару" организовао је Културни центар Бански двор заједно са Администрацијом града Бањалука, Епархијом бањалучком Српске православне цркве, Императорским православним палестинским друштвом Русије и градом Нижњим Новгородом.

Извор: СРНА