latinica  ћирилица
21/02/2017 |  18:35 ⇒ 22/02/2017 | 09:37 | Аутор: РТРС

НСРС у понедјељак о ревизији пресуде; Српска припрема званичан одговор (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске разматраће у понедјељак, 27. фебруара, на посебној сједници Информацију о могућем захтјеву за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби БиХ против Србије и Црне Горе, одлучио је вечерас Колегијум Народне скупштине. На овој сједници посланицима би требало да се обрате предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, саопштено је из парламента.
Народна скупштина - Колегијум - Фото: РТРС
Народна скупштина - КолегијумФото: РТРС

Сједница на којој ће ово бити једина тачка дневног реда заказана је на иницијативу потребног броја посланика Народне скупштине.

Дан након истека генералног рока за подношење захтјева за ревизију пресуде, Република Српска послаће јединствен одговор. Биће формулисан у закључцима које ће на посебној сједници дефинисати Народна скупштина.

Јединство – кључна ријеч коју су српски посланици изговорили за говорницом, овдје у скупштинском холу. Тема са националним предзнаком, захтијева одговорну националну политику Српске и такав одговор, са посебне сједнице, најављују представници странака са сједиштем у Српској. Заједнички став, дефинисаће након што се о евентуалној ревизији изјасни Предсједништво БиХ.

Да Народна скупштина засједа након Предјседништва БиХ, у допису, је од њеног предсједника Недељка Чубриловића затражио предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић. Тако би до посебне сједнице Парламента, осим епилога засједања Предсједништва БиХ, требало да буде познато и да ли је Бакир Изетбеговић поднио захтјев за ревизију и шта је договорено на састанку представника Српске са државним врхом Србије. 

Већ сада је јасно да Српска има намјеру да бошњачком политичком Сарајеву пошаље поруку да неће учествовати у ванинституционалном дјеловању.

"Наша позиција у тој причи да је таква да штитимо Дејтонски мировни споразум. Овај пут, ево видите шта се дешава у БиХ, Срби су доведени у позицију да штите интитуције БиХ", нагласио је шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић.

Један од начина да то чине, јесте дефинисање заједничког политичког става. Посебна сједница, поручују, мора бити одраз српског јединства.

"Ми не смијемо да дозволимо да се криза пресели у Републику Српску и да Српска буде доведена пред једну врсту суда, да је она одговорна за било какво кршење Дејтона", истакао је предсједник СДС-а, Вукота Говедарица.

"Мислим да морамо правно дјеловати и да је много снажније када правно дјелујемо у форми закључка иза којег смо сви стали и да покушамо користити све правне и политичке механизме да ово потенцијално лудило које нас чека након подношења ревизије да оспоримо", каже предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

За то, поручују представници странака из Српске, постоје бројни аргументи. Један од њих, је и, чињеница да Сакиб Софтић, у евентуалном новом поступку пред судом у Хагу, не може бити агент БиХ.