latinica  ћирилица
21/02/2017 |  18:28 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Бура у бањалучком Центру за социјални рад, радници се жале на мобинг (ВИДЕО)

Страх и неповјерење – свакодневица је са којом се суочавају радници бањалучког Центра за социјални рад. Они који такву атмосферу нису могли поднијети, отишли су на боловање - и то због стреса проузрокованог мобингом који над њима, како кажу, врши директорка. Директорка све демантује.
Центар за социјални рад Бања Лука - Фото: РТРС
Центар за социјални рад Бања ЛукаФото: РТРС

Проблем за Бојана Арулу, једног од радника на боловању, почео је још прије двије године, од када актуелна директорка Вера Сладојевић предводи Центар. Од тада, Арула тврди, радници трпе свакодневни мобинг. Политичка игрица око именовања ДНС-овог директора створила је овакву ситуацију, а Бојан тврди – на све су указивали својом петицијом.

"Ово није моја никаква лична освета, ово је реакција радника, а ја сам једини који је спреман да добије отказ због свега овога. Нека изволи, нека ми да отказ, ја га се не плашим. Спреман сам да станем пред камере, у име колега који трпе такво насиље госпође Сладојевић и најближих сарадника", нагласио је Араула.

 Ову причу потврдиле су нам још двије раднице центра, које из страха, не желе пред камеру. Помоћ су тражили и у Синдикату из кога поручују – за овакву ситуацију крива је политика и погрешан одабир кадрова.

"У тој установи имате преко 68 висококвалификованих људи. Они не желе да трпе терор и мобинг који проводи тренутна директорица", истакао је предсједник Гранског синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске, Миленко Гранулић.

Проблем Центра дошао је и до градоначелника Бањалуке, Игора Радојичића, који је медијима потврдио да ће у Центар бити упућена инспекција. Након неколико позива, порука и мејлова, директорка коју радници оптужују, схватила је да је вријеме да стане пред камеру. Медијска хајка на њу, каже, врши се данима. Зато смо ваљда и ми на почетку разговора били на удару.

"Мислим да сте јако необјективни и да сте већ на старту заузели позицију да осуђујете. Ја вас кад слушам, начин на који ви то представљате, желите да кажете да у Центру није остао нико. Значи, Центар функционише без проблема и без радника који су на боловању", рекла је директорка Центра за социјални рад Бањалука, Вера Сладојевић.

Само смо жељели да сазнамо да ли су оптужбе радника тачне и како Центар функционише док радници болују. Један од проблема за који радници оптужују директорку, а које су назначили у свом писму надлежнима, јесте и незаконито мијешање у стручност радника.

"Директор Центра има обавезу да врши контролу законитости рада својих радника и наравно има право да да своје мишљење у цијелом предмету. Али, ако има 3 или 4 стручњака који доносе своје мишљење, иза кога стоје, нико нема право да суди о њиховој стручности", додаје Араула.

Директорка каже да ће о притужбама које су за њу само флоскуле и фразе одлучивати суд, а о правилностима у раду Центра, надлежни органи. Бојан који је добио обавјештење о могућем отказу, не зна значи ли то и прекид радног одоноса. У то није сигурна ни директорка.