latinica  ћирилица
21/02/2017 |  18:09 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Мозаици Ристе Мисите красе цркве и манастире (ВИДЕО)

Херцеговина живи на камену, и од камена. Зато и не чуди што има најбоље клесаре, вајаре, мозаичаре. Ипак, малобројни чувају традицију. Један од њих је Требињац, Ристо Мисита, чији мозаици красе цркве и манастире.
Мозаичар, Ристо Мисита -
Мозаичар, Ристо Мисита

Ристо од гена и божијег дара, није могао побјећи и зато не чуди што је већ са шест година почео да слаже прве каменчиће, да прави и склапа различите облике и предмете. Од дједа је наслиједио име и склоност за рад са каменом. Спретност у рукама, осјећај и умијеће да се од хиљада милиметарских каменчића склопи слика су, истиче, божији дар.

"Да стварно живиш и волиш то штто радиш да је јаче под мене, стварно је јаче од мене, само крене, кад се ради мозаик прво се одреде боје и поредају, ја не, ја и прије тога већ видим мозаик, и прије него што сам одредио материјал и рука сама крене", каже Мисита.

Од алата користи тек неколико клијешта, чекића и пинцета, а материјал искључиво- камен. Савршен склад облика, тонова и боја Ристо постиже уклапајући различите врсте камена- од билeћког, оног са Морина,као и прилепског, италијанског, пакистанског- којим је посебно фасциниран. Од техника најдража му је ранохришћанска, јер се њоме добија "жива" слика.

"Мозаик је најстарија и најзахтјевнија техника која укључује мајсторство, умјентичко и ликовно умијеће, ако нема једно од то троје не ваља", истиче он.

Без прецизности, стрпљења, вјере и молитве, не би било ни умјетничког рада и стварања, истиче Ристо. Осим мозаика, бави се клесарством и вајарством. Посебно су му значајни чираци за часну трпезу Манастира Косијерево, али и породично кандило, које је направио од пакистанског камена. Као врстан музичар, прави и посебну гитару- наравно од камена. Да буде вјечна, као и све што је досад од камена настало.