latinica  ћирилица
21/02/2017 |  17:19 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Нови Град: Радници предузећа "Козарапревоз" затражили помоћ (ВИДЕО)

Дванаест радника предузећа "Козарапревоз путнички саобраћај" затражило је помоћ од општине Нови Град, јер су последњу плату примили прије неколико година, књижице не могу да овјере, а неки од њих ни да оду у пензију.
Козарапревоз - Нови Град - Фото: РТРС
Козарапревоз - Нови ГрадФото: РТРС

Рачуни предузећа су блокирани, дуговања су достигла 1.600.000 марака, од чега само према радницима 750.000.

"Задњу плату сам можда добио 2011.године, а до тада имам неисплаћених плата 25.800 марака", каже радник Славко Станчевић.

Није рубрика вјеровали или не! Овако своју причу почиње један од дванаест радника новоградског предузећа „Козарапревоз путнички саобраћај". Славко Станчевић у "Козарапревозу" провео је радни вијек.

"Да ми барем нешто надокнади, да увежу радни стаж или да нас пошаљу на биро", истакао је Станчевић

Дванаест запослених радника нема шта да ради. Предузеће за путнички саобраћај нема аутобусе, већ само аутобуску станицу на коју пристижу други аутопревозници. Због дуговања искључени су струја и вода.

Једини излаз из ове ситуације је купац који би могао да уложи средства, измири обавезе и покрене пословање, истакнуто је у писаном одговору руководства предузећа.

"У наредних пар дана „Козарапревоз „а.д. Нови Град ће обновити понуду из 2014.године према општини Нови Град за куповину учешћа у капиталу 'Козарапревоза путнички саобраћај'", наводи се у одговору.

Прича смисао има - сматрају челни људи општине Нови Град. Чекају да виде понуду, али и њену исплативост.

"Проблем превоза ђака на територији општине је евидентан", каже начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.

"Тако да смо заинтересовани, јер уколико би ријешили питање путничког саобраћаја "Козарапревоза" ми би самим тим ријешили и ово питање доласка ђака у школе", нагласио је Дрљача.

Власник предузећа "Козарапревоз путнички саобраћај" је АД "Козарапревоз" са око 500 акционара, међу којима највише акција капитала 28 одсто, има један њемачки држављанин. Процијењена вриједност имовине је око 1.750.000 марака.