latinica  ћирилица
21/02/2017 |  15:53 | Аутор: РТРС

Озими усјеви у одличном стању

Озими усјеви у Републици Српској у одличном су стању и уз благовремену прихрану и друге агротехничке мјере ове године могу се очекивати добри приноси, рекао је руководилац добојске Подручне јединице Агенције за пружање стручних услуга у пољопоривреди Републике Српске Драгиша Марковић.
Пољопривреда - Фото: илустрација
ПољопривредаФото: илустрација

"Снијег је заштитио пшеницу и друге озиме усјеве од екстремно ниске температуре забиљежене крајем прошле и почетком ове године", изјавио је Марковић данас у Модричи, гдје је почела Зимска школа за обуку пољопривредника.

Ову школу за узгајиваче стоке и ратаре са подручја Модриче организују општинско Одјељење за привреду и друштвене дјелатности и Агенција за пружање стручних услуга у пољопривреди Републике Српске, Подручна јединица у Добоју.

Марковић је напоменуо да Агенција у сарадњи са општином Модрича сваке године организује стручна предавања и савјетовања за пољопривредне произвођаче.

"Зимску школу, у оквиру које ће бити одржано неколико семинара, почели смо предавањима о исхрани преживара у зимским условима и прољећњој прихрани пшенице и других стрних жита", додао је Марковић.

Виши стручни сарадник за сточарство у Агенцији за пружање струних услуга у пољопривреди Републике Српске у Добоју Радмила Цвијић каже да је екстремно ниска темпертура, која је трајала дуго, оставила посљедице у сточарству.

"Било је проблема, али не таквих да би драстично утицали на здравље и живот животиња", навела је Цвијићева на предавању на коме је узгајиваче стоке упознала о поступцима за отклањање посљедица дуготрајне хладноће.

Цвијићева је истакла да сточари у наредном периоду треба да обаве здравствени преглед животиња, те корекцијом оброка побољшају кондицију и опште стање животиња.

Она је упозорила мљекаре да у фармама морају обезбиједити довољну количину воде за напајање животиња, повећати количину хране и поправити њен енергетски састав, те побољшати хигијену простора за боравак и хигијену животиња, посебно музних крава.

Цвијићева је напоменула да није забиљежен ниједан примјер угинућа животиња због ниске температуре.

Ратар из села Милошевац Славко Поповић рекао је да ниска температура није битније утицала на усјеве и његову фарму говеда.

"Снијег је заштитио пшеницу и друге озиме усјеве", навео је Поповић и нагласио да је прије зиме добро припремио објекте и 70 грла крупне стоке због чега није уочио посебне проблеме на фарми.

Извор: СРНА