latinica  ћирилица
21/02/2017 |  15:44 ⇒ 16:43 | Аутор: РТРС

Француски сајт ђацима продаје домаће задатке

У Француској се појавио сајт "Бонот", што значи добра оцјена, који ђацима и студентима помаже при учењу, укључујући и израду домаћих задатака, што је изазвало полемику о томе гдје је граница дозвољеног и моралног.
Школа - Фото: B92
ШколаФото: B92

Сајт се појавио овог мјесеца, а како преноси економски лист Еко, критикују га и родитељи, и дјеца.

Осим очекиване критике јер купљен домаћи задатак нема никакву образовну функцију, Генерално удружење гимназијалаца је 17. фебруара критиковало сајт и јер "повећава неједнакост између гимназијалаца који могу да плаћају за домаћи и оних који су мање имућни".

Оснивач сајта Виктор дер Мегредитијан брани се наводећи да добростојеће породице већ дуго својој дјеци плаћају приватне часове, док Бонот, по његовим ријечима, пружа приступачну и квалитетну услугу.

Такође наводи да је на насловној страни сајта и у условима продаје јасно наведено да ученик не смије такав рад да преда професору.

Данас, 21. фебруара, та напомена је само у условима продаје, док на насловној страни пише да се рад може поручити „за два минута“, а наведене су и цијене по страни, зависно од разреда и рока испоруке.

Министарка образовања је реаговала, рекавши да је таква понуда неприхватљива и не одговара систему вриједности који се његује у школи, а прије свега потреби да се ради и улажу напори, и најавила да ће Министарство урадити „све што буде било потребно“.

Забрана би, како наводи Еко, са правне тачке гледишта могла бити веома компликована, јер је сајт регистрован у Великој Британији.

То није случај без преседана, будући да се 2009. године појавио сајт случне понуде под називом „Уради моје домаће“, али је угашен након неколико дана.

Извор: Агеције