latinica  ћирилица
21/02/2017 |  14:45 ⇒ 14:53 | Аутор: РТРС

Савез логораша Српске против избора Мујкановића за члана ВСТС

Ангажовање бошњачких политичких и друштвених субјеката Брчко дистрикта БиХ да по сваку цијену излобирају код домаћих и међународних институција да за члана Високог судског и тужилачког савјета БиХ из Дистрикта Брчко буде изабран Зекерија Мујкановић, главни тужилац у Дистрикту код српских логораша изазива згражавање и невјерицу, саопштено је из Савеза логораша Републике Српске.
Савез логораша Републике Српске - Фото: РТРС
Савез логораша Републике СрпскеФото: РТРС

Узимајући у обзир Мујкановићеву улогу у септембру 1992. године када је био један од главних полицијских инспектора и који је, по свједочењу бројних српских логораша на нечовјечан начин испитивао заробљене Србе из Буквика, српски логораши изражавају дубоко разочарење у правосудни систем БиХ који је, како наводе, пружио могућност да се Мујкановићу расправља као о могућем кандидату за тако часну и тешку функцију.

Из Савеза логораша позивају чланове Правосудне комисије Брчко дистрикта БиХ да "не подлегну пристисцима и особу са таквим моралним и професионалним особинама изаберу за члана тог врло важног професионалног тијела бх. правосуђа".

Његовим избором надлежне правосудне институције дистрикта Брчко и БиХ би се наругале потомцима 60 убијених српских цивила али и преко 2.000 српских цивила који су претрпјели невиђене тортуре у више бошњачких логора на подручју општине Брчко коју су контролисале снаге тзв. Армије БиХ, наводи се у саопштењу.

Из Савеза логораша Српске наводе да би "чланови брчанске Правосудне комисије који би евентуално дали глас за Мујкановићев избор поново отворили још незалијечене логорашке ране".