latinica  ћирилица
21/02/2017 |  14:05 ⇒ 14:10 | Аутор: РТРС

БИРН: Хрватска продајe оружја побуњеницима у Сирији

Хрватска је драстично повећала продају муниције из југословенског и ратног раздобља Саудијској Арабији у 2016. години, упркос упозорењима организација за људска права о илегалном преусмјеравању пошиљки у ратна подручја, што представља кршење међународних закона, пише Балканска истраживачка регионална мрежа.
РАК -12 произведен у Хрватској (Фото: balkaninsight.com) -
РАК -12 произведен у Хрватској (Фото: balkaninsight.com)

У првих девет мјесеци прошле године, Загреб је продао муниције, мина и ракетних бацача у вриједности од 83 милиона евра (88 милиона долара), откривају Балканска истраживачка регионална мрежа и Мрежа за истраживање организованог криминала и корупције.

Цифре за период од октобра до децембра тек треба да буду објављене.

Видео-снимци и фотографије који су се појавили из Сирије пружају увјерљиве доказе о присуству муниције и оружја хрватске производње у тој држави.

Хрватска је, како се наводи, једна од првих држава које су испоручиле оружје сиријским побуњеницима, ослобађајући се на тај начин залиха муниције током зиме 2012. године.

Опрема је усмјерена преко Јордана, плаћена од Саудијске Арабије уз координацију ЦИА, дуж пута којим је од тада из средње и источне Европе пренесено оружје у вриједности већој од милијарду евра.

Од тренутка када су те прве испоруке разоткривене, Хрватска је уложила максималне напоре да детаљи те трговине не би доспјели у медије, уклањањем кључних информација као што је коначно одредиште из службених извјештаја, пренио је Балканинсајд.

Новинари су, међутим, нашли начин да заобиђу тајност, коришћењем мало познатих података УН о трговини, који су открили како је Хрватска извезла више од 2.600 тона деценијама старе муниције (коју је хрватска војска прогласила вишком) модерно опремљеној војсци Саудијске Арабије између фебруара и септембра 2016. године.

Од децембра 2012. године и почетка рата у Сирији, Хрватска је извезла оружје и муницију вриједну 126 милиона евра (134 милиона долара) Саудијској Арабији и 44 милиона евра (47 милиона долара) Јордану, према подацима са интернет странице УН Комтрејд, која објављује детаљну међународну статистику о трговини добрима из 99 различитих категорија, укључујући муницију.

Прије тога, трговина оружјем и муницијом је била практично непостојећа у Хрватској.

Хрватска је укупно испоручила више од 6.000 тона муниције за ручно и лако оружје, која је вјероватно подразумијевала метке, минобацачке пројектиле, ракете, гранате, само заливском краљевству. То је једнако тежини 750 милиона метака за калашњикове АК-47.

Између 2012. и 2014. године, Хрватска је одобрила извозне лиценце вриједне 302 милиона евра Саудијској Арабији, Јордану, Турској и Уједињеним Арапским Емиратима, за четири кључна добављача сиријске опозиције.

Бројке, посљедње доступне, углавном су засноване на извјештајима Европске комисије.

Подаци УН о трговини показују да је прије 2012. године Хрватска извезла мање од милион евра муниције годишње, али је та цифра порасла од почетка сиријског грађанског рата на 4,7 милиона евра (пет милиона долара) 2012. године; 30 милиона евра (32 милиона долара) 2013. године; 35 милиона евра (37 милиона долара) 2014. године; 6,6 милиона евра (седам милиона долара) 2015. године и 77 милиона евра (82 милиона долара) 2016. године.

Хрватска нема већу активну производњу муниције и у претходним годинама је увезла мање количине оружја, што указује да ови извози потичу од великих залиха Министарства одбране Хрватске које датирају из Југославије и ратова за независност из раних деведесетих.

Како се наводи, Хрватска истрајно одбија да призна да остварује огромну добит од ликвидације својих залиха на ратиштима на Блиском истоку, али документи које је објавила организација под именом "Регионални приступ смањењу залиха" показују велики пораст продаје загребачких залиха који се поклапа са почетком грађанског рата у Сирији.

Додаје се и да је портпарол Министарства економије прво рекао новинарима БИРН-а и ОЦЦРП да није било извоза бацача ракета или граната Саудијској Арабији током 2016. године, а када су га новинари суочили са службеним бројкама из УН и Хрватског завода за статистику, које говоре супротно, он није имао коментара.

Извор: Танјуг