latinica  ћирилица
21/02/2017 |  14:04 | Аутор: РТРС

СМ БиХ: Усвојен Aкциони план за образовање из људских права за медије

Савјет министара БиХ усвојио је данас Акциони план за образовање из људских права за новинаре и медијске професионалце који обухвата законе и законске одредбе којима се обезбјеђује слобода у приступу информацијама и заштити слободе изражавања и мишљења.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Из Министарства за људска права и избјеглице БиХ саопштено је да Акциони план обухвата и информације о стандардима људских права у вези са слободом информација, транспарентношћу, звиждачима и заштити новинарских извора, као и заштити новинара у свим ситуацијама, укључујући и новинаре у оружаним сукобима.

Акциони план обухвата и план конкретних мјера с циљем омогућавања приступања маргинализованих и мањинских група области новинарства, побољшање капацитета јавних сервиса, те израду приједлога за хармонизацију закона и механизама којима би било омогућено супротстављање говору мржње и подстицању на говор мржње.

У изради акционог плана за новинаре и медијске професионалце, осим представника из Министарства за људска права и избјеглице БиХ, учествовали су и представници Министарства правде БиХ, Регулаторне агенције за комуникације, Савјета за штампу и Удружења "БХ новинари".

Ријеч је о првом од укупно четири акциона плана чија је израда предвиђена Смјерницама за образовање из људских права.

Смјерницама је, осим Акционог плана за образовање новинара и медијских професионалаца, предвиђена и израда акционих планова за образовање из људских права у основном, средњем и високом образовању, за државне службенике, службенике за провођење закона и војно особље, те за образовање из људских права лица са инвалидитетом.

Министарство за људска права и избјеглице БиХ наставља кроз те активности реализацију обавеза које БиХ има у смислу провођења Свјетског програма за образовање о људским правима у БиХ.

Кроз активан ангажман у радионицама одржаним уз подршку ЕУ Пројекта СОЦЕМ, које су одржане у октобру и новембру прошле године, у овај поступак били су укључени и бројни медијски експерти, представници медија, те организација које у свом раду користе медије за заштиту и промоцију људских права, додаје се у саопштењу.

Савјет министара БиХ данас је, умјесто редовно заказане 92. сједнице, одржао телефонску сједницу на којој су разматрани материјали који су везани за рокове.

Извор: СРНА