latinica  ћирилица
21/02/2017 |  11:49 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

У зворничким селима све мање мјеста на локалним гробљима (ВИДЕО)

Због повећане стопе морталитета у посљедњих неколико година у зворничким селима све је мање мјеста на локалним гробљима. Они који управљају сеоским и градским гробљем кажу да су постојеће локације проширене куповином нових.
Гробље - Фото: РТРС
ГробљеФото: РТРС

Мјештани зворничких села Цера, Јардана и Табанаца, кажу да нису тачни наводи појединих медија да због недостатка гробних мјеста, своје најмилије сахрањују у старе гробнице, у којима почивају њихови преци.

Јелена Митровић из Зворничког села Цер наводи да не зна за случај да је неко своје најмилије сахрањивао у старе гробнице.

У посљедњих неколико година нове парцеле за гробна мјеста купљене су управо у Јардану и Табанцима, али и Јасеници и неколико других села. Проблем не треба стварати тамо гдје га нема, истичу надлежни.

"Одговорно тврдим да је то нека преувеличана прича која није истинита. Што се тиче локалне заједнице ми сваке године из буџета издвајамо средства за куповину односно проширење постојећих гробаља" истиче Бојан Ивановић, замјеник градоначелника Зворника.

"Да би се неко гробље проширило гдје постоји смањен капацитет за сахрањивање неопходно је да се са захтјевом изађе мјесна заједница, и да у том захтјеву формулишу проблематику", појашњава Бранко Јашић, начелник одјељења за стамбено-комуналне послове и послове саобраћаја Зворник.

Недавно је купљена и нова парцела за проширење Градског гробља у Каракају.

" У наредним годинама наши вјерници, а и други који ће се сахрањивати у Каракајском гробљу не треба да страхују да ће бити довољно гробних мјеста", рекао је Славенко Томић, протојереј-ставрофор.

Одлуком локалне управе, зворничким сеоским гробљима управљају мјесне и вјерске заједнице и привредна друштва.