latinica  ћирилица
21/02/2017 |  09:57 ⇒ 10:00 | Аутор: РТРС

Пала аутомафија у Херцеговини- ухапшено 9 лица

Полицијска акција против аутомафије, чији је циљ спречавање крађе и препродаје возила, спроведена је јуче на подручју више општина, од Сарајева до Груда, и током ње је ухапшено девет особа, а за једном се трага.
Ауто-отпад (Фото: pogled.ba) -
Ауто-отпад (Фото: pogled.ba)

Ријеч је о великој акцији покренутој у рано јутро и у њој су, с циљем сузбијања кријумчарења украдених аутомобила, учествовали припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), али и полицајци МУП-а Западнохерцеговачког и других кантона. Ријеч је о више од 100 полицајаца.

Међу ухапшенима су, по писању локалних медија, између осталих, Фердо Вукоја из Груда и Горан Нижић из Љубушког.

Они су и раније хапшени због сумње да су учествовали у крађи више десетина скупоцјених возила, међу којима највише БМW-ова, а чија се укупна вриједност мјери милионима марака.

Полицајци су, током акције, упали на више приватних посједа. У западној Херцеговини је извршено укупно шест претреса, и то у Грудама, Љубушком и Широком Бријегу, а велики број полицајаца се могао видјети на неколико аутоотпада и сервиса.

И у Мостару је претресен један сервис, што је шокирало клијенте. Како наводе из Тужилаштва БиХ, акција је фокусирана на спречавање крађа и препродаје возила на подручју ових кантона, а предводили су је припадници СИПА, те МУП-ова у Љубушком, Мостару и Сарајеву.

Нижић је био привођен прије четири године

“Нижић је био привођен прије четири године, с још једним Лјубушаком, и то због крађе скупоцјених БМWова и кривотворења документације. Вукоја, иначе власник аутоопада, сервиса и ресторана, раније је био мета бомбашког напада, када је направа бачена пред његову кућу“, подсјећају полицијски извори.

Претпоставља се да је јучерашња акција посљедица активности полиције од прије скоро два мјесеца, када је, послије полицијске потјере, на подручју Мостара ухапшен Сарајлија Омер Махмутовић (31).

Он је, по сумњи полиције, претходно у Међугорју учествовао у крађи БМW-а, чији је власник такође учествовао у потјери. Бјегунац је тада, избјегавајући засједу, слетио и преврнуо се.

Вјерује се да крадљивци имају помагаче који “типују“ за њих и представљају им логистичку подршку.

Извор: Независне