latinica  ћирилица
21/02/2017 |  09:18 | Аутор: РТРС

Проскурјакова: Раскид аранжмана са ММФ-ом угрозио би реформске процесе

Директор Свјетске банке у БиХ Татјана Проскурјакова упозорила је да ће, ако дође до раскида аранжмана БиХ са Међународним монетарним фондом, то значити да су угрожени реформски процеси у БиХ.
Татјана Проскурјакова - Фото: СРНА
Татјана ПроскурјаковаФото: СРНА

Она је прецизирала да нема механичке везе између евентуалног раскидања аранжмана и реформи које се имплементирају уз подршку Свјетске банке, али да би раскид био индикатор да се саме реформе налазе у кризи.

- Ако дође до застоја у реализацији аранжмана са ММФ-ом, то се неће одмах одразити на наше програме, јер нису упоредно зависни једни од других. Али, ако би аранжман пропао, то би био знак да су реформе стале, а то би се онда могло одразити на наше програме - рекла је Проскурјакова за "Независне новине".

Она је навела да се тренутно преговара о програму подршке буџету од 80 милиона долара који ће Управном одбору Свјетске банке бити презентован крајем марта, а чији је циљ да подржи политике и институционалне напоре ка јачању средњорочног транспарентнијег управљања активом и пасивом у јавним финансијама.

Проскурјакова је навела да су у припреми и пројекти реформе здравственог сектора, модернизације "Жељезница Републике Српске", јачања банкарског сектора и стварање услова за боље пословање.

Премијерка Српске Жељка Цвијановић упозорила је јуче да би, ако у марту Федерација и Савјет министара не испуне услове из Писма намјере, могло доћи до редефинисања аранжмана, што би значило строже услове.