latinica  ћирилица
20/02/2017 |  19:38 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Отворена "Студентска зима 2017"

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић отворила је вечерас на Јахорини манифестацију "Студентска зима 2017" чији је основни циљ промовисање здравог живота, дружење и подстицање развоја рекреативног спорта међу студентима.
Јахорина - "Студентска зима 2017" - Давидовић - Фото: СРНА
Јахорина - "Студентска зима 2017" - ДавидовићФото: СРНА

Давидовићева је рекла да је Министарство породице, омладине и спорта подржало "Студентску зиму" и ове године са 10.000 КМ, истичући да је ова манифестација од велике важности јер студенти из цијеле Републике Српске долазе на Јахорину, склапају познанства и уче да скијају.

"Министарству су овакви пројекти важни јер на тај начин студенти могу видјети да имају подршку државе и да сутра, када заврше школовање, не оду у иностранство, већ буду мотор развоја Српске", нагласила је Давидовићева.

Предсједник Феријалног савеза Републике Српске Дубравко Сувара истакао је да је кроз овај пројекат за 15 година прошло на хиљаде студената из два јавна универзитета Републике Српске, али и студената који студирају на приватним факултетима.

"Када смо покренули `Студентску зиму` основни задатак нам је био да се кроз дружење и спорт смањи јаз између студената универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, јер смо тада имали веома малу мобилност и велике предрасуде једних према другима", истакао је Сувара.

Он је додао да је, захваљујући подршци Министарства породице, омладине и спорта, и ове године цијена за студенте нижа, а да је за оне из социјалне категорије боравак на Јахорини бесплатан.

Помоћник министра за омладину Бранка Малешевић изјавила је да се у склопу "Студентске зиме" организује и конференција "Млади за мобилност", на којој је представљена Регионална канцеларија за сарадњу младих, која је основана потписивањем међувладиних споразума у Паризу прошле године, а за циљ има унапређење мобилности младих и помирење у региону.

Потписнице овог споразума су БиХ, Србија, Црна Гора, Македонија и Албанија, а планирани годишњи буџет износи два милиона евра.

У склопу манифестације "Студентска зима" на Јахорини ће ове године од 19. до 24. фебруара боравити више од 200 студената.

Извор: СРНА