latinica  ћирилица
20/02/2017 |  19:23 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Стручњаци поручују: Повријеђен је Устав БиХ, нарушена правна сигурност (ВИДЕО)

Ревизија пресуде против Србије је нелегитимна, без шансе да буде разматрана, оцијенила је премијерка Српске Жељка Цвијановић.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Стручњаци за међународно и домаће право поручују - повријеђен је Устав БиХ, нарушена правна сигурност и послана порука да Предсједништво БиХ не постоји.

Нема легитимности, нити су створене формалне претпоставке да се иде у правцу ревизије пресуде по тужби против Србије, поручила је премијерка Жељка Цвијановић. Сматра да Бакир Изетбеговић врло свјесно иде ка томе да изазове кризу и угрози стабилност, што је и јавно потврдио рекавши да ће ревизија изазвати највећу постдејтонску кризу у БиХ и региону.

- И раније смо имали провокације из Сарајева у виду пописа становништва. Дигнете свој глас, укажете на одређене неправилности и људи тјерају по свом. Имали смо и обрушавање на Дан Републике, али и на механизам координације који је договорен и којем неко не да да профункционише, јер ће се видјети и кантони и ентитети, а не само ниво БиХ, истиче премијерка Цвијановић.

Предсједништво БиХ је колективни шеф државе и само заједничком одлуком може овластити агента, дипломатског представника са сједиштем у Хагу или неко треће лице да поднесе захтјев за тужбу или ревизију у име неке државе - све ово јасно је прецизирано чланом 38 правила Међународног суда правде поручују правни стручњаци.

- Ако нема такве одлуке, колективног органа напросто не постоји овлашћење за подношење ове тужбе, каже Милан Благојевић, професор.

Јасно је да Изетбеговић крши Устав БиХ, каже струка. Доспије ли захтјев за ревизију тужбе у Муђународни суд у Хагу, сматрају да неће бити разматран, јер не постоје нови докази због којих би била започета поновна процедура. Подсјећају да је Сакиб Софтић престао бити заступник у овом предмету још 2007 године и да је његов мандат истекао.

- Једна стандардна пракса је да би се поднио вандредни правни лијек потребно је имати ново именовање г-дина Софтића да је он представник БиХ за подношење и подузимање те правне радње, он то нема према томе ту држим да је дошло до повреде процедура и да је заобиђено Предсједништво што представља и повреду Устава БиХ, истиче Крстан Симић,  правни експерт

 Реаговање међународних институција споро или никакво, рекло би се бар када треба заштити интересе српског народа у БиХ. Док правни експерти јасно објашњавају да је Софтићу још 2007 године истекао мандат, што се лако може провјерити у уговору, ОХР понавља ставове бошњачког Сарајева -кажу постоји несугласице у погледу мандата агента којег је Предсједништво 2002. године именовало.

"Будући да Предсједништво БиХ у вези с тим није донијело нову одлуку, сада је на Међународном суду правде да оцијени да ли БиХ може покренути процес ревизије.И даље смо забринути због евентуалних политичких посљедица и негативних реаговања које могу произаћи из захтјева за ревизију", саопштавају из ОХР-а.

Цијена коју би Изетбеговић могао да плати јесте губитак политичке фотеље, сматрају стручњаци. Сумњају да је прикупио неке нове доказе, а процеса подношења, разматрања захтјева и покретања поступка трајаће око четири године. Питају - ко ће платити вођење поступка, откуд Бакиру новац, када је јасно да нема подрушку Институција БиХ. Да ли је већ обезбиједио исламсkе донаторе на исти начин како је то радио и за вријеме рата када је путовао по земљама Блиског истога и причао о наводном геноциду у Сребреници -и прије него што се злочин догодио.