latinica  ћирилица
20/02/2017 |  18:48 ⇒ 19:04 | Аутор: РТРС

Изетбеговић: Нећу доћи на сједницу ако је Иванић не дефинише правилно

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је вечерас у Сарајеву да неће доћи на ванредну сједницу Предсједништва ако предсједавајући Младен Иванић не дефинише сједницу на прави начин.
Бакир Изетбеговић - Фото: AFP
Бакир ИзетбеговићФото: AFP

"Сједници ћу се одазвати ако Иванић спреми одлуку која мијења ранију одлуку. Ако ту буду неки закључци којима се одлуке поништавају, ја ту нећу учествовати", изјавио је Изетбеговић, који је и предсједник СДА, након сједнице Колегијума странке.

Изетбеговић је рекао новинарима да је Иванић требало да обавијести друга два члана о својој данашњој одлуци да сазове ванредну сједницу Предсједништва, за четвртак, 23. фебруар, чија ће тема, како је Иванић најавио, бити да ли је БиХ за то да се покрене ревизија пресуде по тужби против Србије.

"Не треба да преко медија сазнамо такве ствари", рекао је Изетбеговић и најавио да ће се позиву одазвати уколико буде правилно постављено питање, односно закључак те сједнице.

Говорећи о најави Савеза за промјене да ће поднијети кривичну пријаву против Сакиба Софтића и свих других у вези са ревизијом пресуде, укључујући и њега, Изетбеговић је оцијенио да она представља притисак како би се забранио приступ суду и тражењу правде.

Тврдећи да је све у вези са ревизијом унутар закона и устава, он је прихватио да неко покрене кривичну пријаву ако мисли другачије.

Изетбеговић је рекао да очекује да ће Међународни суд правде у Хагу прихватити захтјев за ревизију пресуде по тужби против Србије и доказати одговорност те земље.

Када је ријеч о случају хапшења генералног секратара странке Амира Зукића, Изетбеговић је рекао да од Суда и Тужилаштва очекује да раде професионално, брзо и непристрасно, у складу са законом.

"СДА подсјећа на принцип да нико није крив док се не докаже супротно", рекао је Изетбеговић новинарима након сједнице Колегијума странке и изразио наду да ће Зукић успјети доказати невиност.

Он је рекао да ће умјесто Зукића, којем је данас одређен једномјесечни притвор, неко други у СДА добити овлаштења за обављање послова генералног секретара. "Након мјесец ћемо видјети шта даље", додао је Изетбеговић.

Зукић се терети да је организовао групу коју је чинило више лица ради незаконитог запошљавања лица и страначког кадра у јавна предузећа.

Извор: СРНА