latinica  ћирилица
20/02/2017 |  17:29 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Епархија канадска: Не затварати очи на покушаје уношења немира у Српску

Скупштина Епархије канадске Српске православне цркве изразила је дубоку забринутост за мир и стабилност на простору Балкана, те позвала међународну заједницу да не затвара очи пред чињеницом да је у Републици Српској на дјелу покушај уношења немира.
Црвка Св.Симеон Мироточиви у Калгарију (Фото: srbi.ca) -
Црвка Св.Симеон Мироточиви у Калгарију (Фото: srbi.ca)

У Резолуцији донесеној на Скупштини Епархије канадске постављено је питање коме је, послије толико година немира, па коначно успостављеног мира, поново у интересу да се дестабилизује правно постигнут и утемељен мир, саопштено је из СПЦ.

"Многи од нас смо силом прилика пред ратним вихором напустили своје домове и оставили своје најмилије у Републици Српској и БиХ. Још увијек носећи незацијељене ране тога времена, свој глас посебно дижемо да се учини све како би се спријечила дестабилизација постојећег мира", наведено је у тексту.

Епархија канадска је изразила и забринутост због угрожености Срба у свим крајевима, а посебно на Косову и Метохији, те позвала све људе вјере и добре воље да се моле Господу за пријеко потребан мир.

"Позивамо међународну заједницу да што прије заустави даљу ескалацију немира одустајањем од давања недвосмислене подршке неоснованом и правно необјашњивом једностраном отцјепљењу дијела суверене државе Србије", стоји у тексту.

Епархија апелује да сви који могу да утичу на судбину народа који живе на простору Косова и Метохије, учине све што треба да дође до политичког мира, стабилности, те да народи на овим просторима могу живјети заједно у миру и слози, као што је то увијек било кроз историју.

"Једнострано, правно неутемељено и насилно проглашење независности неке територије, па и Косова и Метохије, јасно је, макар у цивилизованом свијету, није прихватљиво и самим тим не може водити миру", истиче се у Резолуцији.

Епархија канадска се придружила апелима осталих хришћана у свијету и позвала свјетску заједницу да без одлагања учини све да се спријечи даљи изгон хришћана са Блиског истока и да обједини напоре да би престало насиље и тероризам.

Епархија канадска је позвала све православне Србе у Канади да буду јединствени и да се не разједињују.

"Ако се некада и у нечему и не слажемо, то не треба да буде разлог да се разједињујемо. Мало нас је да бисмо били разједињени", наводи се у Резолуцији.

Скупштина Епархије канадске, одржана је од 3. до 5. фебруара у Калгарију.