latinica  ћирилица
20/02/2017 |  16:34 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

Љекарско увјерење за оружну дозволу коштаће 80 КМ

Из Завода за медицину рада и спорта Републике Српске данас је саопштено да ће цијена љекарског прегледа за набављање, држање и ношење оружја и муниције у Српској у наредном периоду бити усклађена и износити 80 КМ са ПДВ-ом.

Из Завода су навели да се поменута оцјена здравствене способности у Српској врши сваких 10 година, док се у ФБиХ обавља сваких пет година, због чега сматрају да грађани Српске нису у неповољнијем положају у односу на ФБиХ.

Из Завода поручују да је цијена љекарског прегледа за набављање, држање и ношење оружја и муниције у тој установи и свим регионалним центрима 100 КМ са ПДВ-ом, док су цијене у ФБиХ и Брчко дистрикту приближне.

"У Бихаћу је 130 КМ, а у Брчком, Сарајеву и Мостару по 80 КМ са ПДВ-ом", навели су из Завода.

Из те институције оцјењују да, због контроле, овлашћење за наведене послове треба ограничити, као и до сада, јер постоје разне врсте злоупотреба оружја и минско-експлозивних средстава.

"Треба строго поштовати правила у овој области и имати јединствен критеријум оцјене за све категорије становништва. Само таквим приступом можемо објективно ограничити некога да набави или носи оружје или прогнозирати опасност могуће злоупотребе оружја", кажу у Заводу.

Љекарски прегледи за набављање, држање и ношење оружја и муниције врше се у складу са Правилником о утврђивању здравствене способности лица за набављање, држање и ношење оружја и муниције од овлаштене здравствене установе.

Извор: СРНА