latinica  ћирилица
20/02/2017 |  16:18 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

Коз.Дубица: Циљ привлачење инвеститора и запошљавање младих (ВИДЕО)

Руководство Општине Козарска Дубица покренуло је велику медијску кампању, која има за циљ привлачење инвеститора и запошљавање младих који, у потрази за послом, све чешће селе у иностранство.
Козарска Дубица - Фото: РТРС
Козарска ДубицаФото: РТРС

Из ове локалне заједнице најављују преговоре са четири нова улагача из Њемачке, Словеније, Турске и Туниса, који би, ако дође до сарадње, требало да обезбиједе неколико стотина радних мјеста.

Педесетогодишњи Маринко Блажетић једини је машински инжињер у Козарској Дубици. Већ три године безуспјешно тражи посао.

- Некако се сналазим, мада сма мислио када сам ишао у школу да ће то све бити другачије, да ћу ја моћи живјети од тога и стално се усавршавати и да ћемо имати користи и ја и друштво од тога, истиче Блажетић.

Према подацима дубичког Бироа, тренутно посао тражи 1.460 лица, што је за 211 лица мање у односу на исти период прошле године. Међу незапосленима је и 149 лица са високом стручном спремом. Међу њима највише је правника и економиста.

- Био сам на Бироу годинама, никада ми нико није понудио посао, ратни војни инвалид сам, каже Раденко Тешинић.

У циљу привлачења инвеститора и повећања броја запослених, Општина Козарска Дубица покренула је велику медијску кампању. До краја овог мјесеца очекују потписивање уговора са њемачким прерађивачем поврћа.

- Друга компанија која је најавила долазак је једна велика словеначка компанија "Колектор", која има намјеру да отвори овдје производњу електромагнетних компоненти за ауто индустрију и они би за почетак запослили неких 50 радника. За годину, двије дана њихов план је 200 радника. Турски инвеститор хоће да направи велику компанију за производњу медијапан плоча, поручио је Раденко Рељић, начелник општине Козарска Дубица.

Улагач из Туниса бави се текстилном производњом. Недавно је већ постојећи инвеститор из Турске у пословној зони „Липова греда“ проширио погон за производњу стамбених и грађевинских контејнера.