latinica  ћирилица
20/02/2017 |  16:08 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Потребе тржишта и уписне политике већ годинама нису усклађене (ВИДЕО)

Основци и средњошколци пред важним су испитом – у наредним мјесецима одлучују куда даље.
Ђаци - Фото: klix.ba
ЂациФото: klix.ba

Потребе тржишта и уписне политике већ годинама нису усклађене. О овим темама данас се говорило у Бањалуци и Требињу.

Сви детаљи знаће се до краја мјесеца до када све локалне управе, руководства школа и привредници треба да заједнички направе анализе и доставе ресорном министарству најбоље приједлоге о занимањима која ће у наредне четири године бити атрактивна у тим локалним срединама. Зашто су жеље ученика и оно што тржишту недостаје дијаметрално супротни анализирамо у прилогу.

О уписној политици већина ученика сада и не размишља. Међу њима је и Игор Рончевић, ученик требињске Гимназије. Дефицитарна занимања је препознао, па је у свој избор сада сигуран.

- Моја одлука је од малена била да студирам нешто што ће бити везано за рачунаре, али тек сам се ове године одлучио да ће то бити софтверско инжењерство, каже Игор.

За то вријеме у Бањалуци надлежни из ове области расправљали су о томе какав кадар треба да школујемо. Из Завода за запошљавање поручују - потребно је веће уважавање потреба тржишта када је ријеч о креирању уписне политике.

- Мислим да је прије свега неопходно дефинисати стратегију развоју, односно секторске стратегије и дефинисати какве су потребе тржишта и на бази тога планирати уписну политику те промовисати одређена занимања, истиче Снежана Боровчанин, Завод за запошљавање Републике Српске.

Послодавци кажу - најтраженији су вариоци, бравари, руковаоци тешким машинама, возачи, обућари, текстилци, електроинжењери и наравно ИТ-евци. За стицање БФЦ сертификата на којима раде локалне самоуправе, кључно је увезивање уписне политике, локалних стратегија развоја и тржишта рада.

- Углавном имамо највеће исказане потребе локалне заједнице за занатска занимања, нпр. обућар, текстилна занимања и дрвопрерађивачи. То наравно варира од локалне заједнице до локалне зајендице, истиче Лејла Решић, министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске

- Да ли је мотивирајући фактор да би дјеца уписала одређено занимање знајући колика су примања тих радника. Мислим да послодавци морају радити на мотивацији ученика за одређена занимања. Код нас за то нису спремни, нагласио је Дане Малешевић.

Да ли ће уписна политика и ове године бити само слово на папиру знаће се у јуну када се и основци и средњошколци одлуче о својој будућности. За нову школску годину, ресорни министар најављује два нова занимања - техничар ЦНЦ машина и техничар информационих технологија.