latinica  ћирилица
20/02/2017 |  16:05 | Аутор: РТРС

"Опел" прелази у руке Француза?

Велика се прашина ових дана дигла у економским круговима свијета и Европе око могућег сценарија по коме би амерички "Џенерал моторс" продао њемачки "Опел" француском гиганту "Пежо–Ситроен", и то само за двије милијарде евра.
Џенерал моторс (фото:mojkontakt.com) -
Џенерал моторс (фото:mojkontakt.com)

Нови власник би требало да запосли око 40.000 радника "Опела" у више европских земаља и да се обавеже да бренд и моделе неће гасити. У разговорима се далеко одмакло, а реаговала је званично и њемачка влада, која каже да ће све учинити да се радници запосле и један од најстаријих брендова у свијету не угаси.

"Опелова" возила су позната по квалитету и традицији, кажу у Музеју аутомобила у Београду и откривају један помало необичан детаљ. Наиме, "Опел" је у почетку био највећи продавац бицикала и машина за шивење у Европи, лиценцу за производњу првог аутомобила купио је баш од Француза и тако почео да производи аутомобиле.

"И онда су узeли лиценцу француског 'дерака', и ту су први пут направили продор. Један од првих аутомобила у Србији био је 'дерак', али не 'опел дерак' него француски 'дерак' и то га је имао Младен Љубинковић и то је други ауто у Србији. Први је 'нестердорф', а други је 'дерак'", каже Братислав Петковић из "Музеја аутомобила" Београд.

Још није извјесно да ли ће до продаје доћи, али је послије доласка предсједника САД Доналда Трампа очигледна тежња америчких фирми за повлачење капитала из Европе, кажу стручњаци.

Ту је и проблем Брегзита, јер се дио производње "опела" под окриљем марке "воксал" ради у Великој Британији, а увози масовно у Европску унију без царине.

"Не треба бринути, "Опел" је фабрика која постоји два вијека и бројни аутомобили на нашим улицама ће се и даље уредно одржавати у овлашћеним сервисима без обзира на то ко буде власник. Вјерујем, продаваће се и нови модели и све остало", каже Милош Васић са Машинског факултета у Београду.

Американци траже могућност да их мање боли глава око европске филијале "Опела" и да очигледне нове проблеме препусте другима. Међутим, не постоји бојазан да се било шта промјени када су у питању садашњи и бивши купци "опела".

"емачка штампа је бијесна и тражи да се преговори одмах прекину. Канцеларка Меркел тврди да нико у "Опелу" неће изгубити радно мјесто и да ће се њемачка влада побринути за његову судбину.

Американци мудро ћуте, али су зато Британци већ послали делегацију на високом нивоу да се у Паризу распита како ће се рјешити судбина радника "Опела" у енглеским фабрикама.

Цијелој ово ситуацији прикључује се и информација да групација "Пежо–Ситроен" у свом капиталу има много акција које су купиле кинеске фирме, а њима би технологија – нано индустрије – коју је развијао "Опел" и те како добродошла.

Расплет се очекује у марту на Салону аутомобила у Женеви, када ће ова економска битка добити побједнике и поражене.

Извор: РТС