latinica  ћирилица
20/02/2017 |  14:06 ⇒ 21/02/2017 | 08:12 | Аутор: РТРС

Ванредна сједница Предсједништва БиХ о легитимности ревизије у четвртак (ВИДЕО)

Након што су јуче у Бањалуци лидери странака владајуће коалиције затражили сједницу Народне скупштине због вануставног дјеловања Бакира Изетбеговића, у Сарајеву данас о истој теми састанак предсједника странака Савеза за промјене, представника Српске у институцијама БиХ и српског члана Предсједништва.

Младен Иванић за четвртак ће заказати ванредну сједницу Предсједништва, а ако и након тога буде поднесен захтјев за ревизију пресуде против Србије - БиХ више неће имати парламентарну већину.

Иванић је коначно одлучио да сазове ванредну сједницу Предсједништва и истјера ствари на чистац у вези са најављеном ревизијом пресуде МСП у Хагу по тужби БиХ против СиЦГ а Бакир Изетбеговић је добио оно што је тражио, дубоку уставну и политичку кризу у земљи.

- На мојим колегама је хоће ли доћи или не а основно и једино питање тј тачка дневног реда да ли је БиХ за то да се покрене ревизија пресуде или не, истакао је Иванић.

Лидери СДС-а,ПДП-а и НДП-а затражили су да се најављена сједница Народне скупштине Републике Српске пролонгира до окончања ванредне сједнице Предсједништва. Ако и тада Бакир Изетбеговић остане на позицији да на незаконит и нелегалан начин поднесе захтјев за ревизију пресуде, биће искључиви кривац за распад парламентарне већине на нивоу БиХ.

- Тог монмента морају да знају сви у БиХ да власт коју креирамо се налази у техничком манадату то значи да нема парламентарне већине, истаиче Вукота Говедарица, предсједник СДС-а.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да Изетбеговић дјелује ванинституционално и да ће бошњачки члан Предсједништва БиХ бити искључиви кривац за новонасталу кризу.

Иако опрезни да се како кажу уставна криза са Башчаршије не прелије а Република Српска оптужи за њено продубљивање српски представници у заједничким институцијама спремили су кривичне пријаве против иницијатора ревизије пресуде

Српски представници у бх институцијама сматрају да је прича о ревизији завршена пресудом из 2007. Више их брине заобилажање институција и прављење паралелизма што се видјело на примјеру бх амбасадорке у Хагу која је игнорисала инструкције министра Игора Црнатка а послушала страначког шефа Бакира Изетбеговића.

БиХ данас у никад чуднијој ситуацији, најјаче је ударају они који се највише куну у њу, Бошњаци а њене институције и устав бране Срби. Да је обрнута ситуација не би дуго чекали на осуде високог представника. Тешко је очекивати да ће Бакир Изетбеговић устукнути зато Република Српска мора имати јединствен и јасан одговор.