latinica  ћирилица
20/02/2017 |  14:06 | Аутор: РТРС

Ровер: Више пажње посветити очувању националних језика

Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер каже да националне заједнице властима на нивоу БиХ покушавају наметнути питање побољшања стања очувања националних језика, јер оно тренутно није на задовољавајућем нивоу.
Фрањо Ровер - Фото: РТРС
Фрањо РоверФото: РТРС

Ровер је, поводом обиљежавања 21. фебруара - Међународног дана матерњег језика, рекао Срни да се питању очувања националних језика у Републици Српској придаје више пажње него што је то случај у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

"У Републици Српској има помака, али још не онолико колико бисмо ми жељели. Ипак, имамо и позитивних примјера у неколико школа у којима националне мањине изучавају матерњи језик", навео је он.

Као примјер позитивне праксе, Ровер је навео двије школе са подручја прњаворске општине, гдје ће се сутра одржати јавни час и презентација учења мањинских и других језика.

"У Основној школи `Петар Кочић` у Шибовској већ четрдесетак година изучава се италијански језик, док се у Основној школи `Бранко Ћопић` у Прњавору учи украјински језик. У овим школама опремљени су и кабинети за изучавање страних језика", навео је Ровер.

У Прњавору ће сутра Савез националних мањина општине Прњавор у сарадњи са републичким Савезом националних мањина бити домаћин конференције под називом "Значај учења матерњег језика у сегменту очувања културног идентитета".

На конференцију, коју је у оквиру пројекта "Заштита и промоција употребе језика националних мањина" подржало Министарство за људска права и избјеглице БиХ, очекује се долазак представника овог министарства, Министарства просвјете и културе Републике Српске, Министарства управе и локалне самоуправе Српске, локалне власти, удружења националних мањина из више градова у Републици Српској и ФБиХ, међународних организација, Еуфора, Оебса и ОХР-а.

Извор: Срна