latinica  ћирилица
20/02/2017 |  10:38 ⇒ 10:42 | Аутор: РТРС

Филмотека у знаку ФЕСТ-ових ретроспектива

Филмови "Кинеска четврт" Романа Поланског, "Ајкула" Стивена Спилберга и "Нешвил" Роберта Алтмана, у оквиру циклуса "Фестове ретроспективе", биће на програму "Филмотеке" коју Кинотека Републике Српске организује од 21. до 23. фебруара.
Филм (илустрација) -
Филм (илустрација)

Филмотека ће бити одржана у Галерији "Г три" на Палама, Пројекције почињу у 19.00 часова, а улаз за публику је слободан, саопштено је из Кинотеке Републике Српске.

Програм отвара "Кинеска четврт" /1974/ Романа Поланског, са Џеком Николсоном, Феј Данавеј и Џоном Хјустоном у главним улогама. Филм је био номинован за Оскара у 11 категорија, а награђен је само за сценарио.

Филм је освојио још 20 свјетских награда и исто толико номинација, а 1991. године уписан је у национални филмски регистар САД због своје културне, историјске и естетске вриједности.

Приказан је на ФЕСТ-у 1975. године у Београду и, према оцјени новинара, проглашен најбољим филмом фестивала, који у то вријеме није био такмичарског карактера.

У сриједу, 22. фебруара публика ће имати прилику да види Спилбергову "Ајкулу" из 1975. године, филм који је америчкој филмској индустрији донио до тада незапамћену финансијску добит и за сва времена промијенио токове холивудске продукције.

Сматра се првим блокбастером, тачније љетним блокбастером јер је у љето 1975. напунио америчке биоскопе, уз огромну финансијску зараду, што раније није постигао ни један филм.

Овај филм прославио је Стивена Сплилберга, који је прије "Ајкуле" снимио само један филм. У филму играју Рој Шајдер, Роберт Шо и Ричард Драјфус. "Ајкула" је освојила три Оскара, 10 награда и 16 номинација.

На београдском ФЕСТ-у филм је приказан 1976. године, након чега је доспио и у биоскопе широм бивше Југославије.

На крају, у четвртак 23. фебруара биће приказан филм "Нешвил" /1975/ Роберта Алтмана, који многи сматрају његовим најбољим филмским остварењем. Ријеч је о музичкој мелодрами која представља "изванредну студију америчке културе", истичући у први план повезаност индустрије забаве и шоу бизниса са политиком.

И овај филм је 2001. године уврштен у Амерички филмски регистар као филм изузетне вриједности. Иако номинован за бројне Оскаре, филм је освојио само Оскара за најбољу пјесму. Ипак, широм свијета филм је освојио још 22 награде и исто толико номинација. На београдском Фесту приказан је 1976. године.

Први ФЕСТ под називом "Храбри нови свет" одржан је у Београду 1971. године пројекцијом филма "Меш" Роберта Алтмана. Замишљен као годишњи пресјек најбољих филмова сезоне, београдски Међународни филмски фестивал ФЕСТ израстао је у једну од најзначајнијих смотри и главних догађаја у културном животу Београда /и не само Београда/, уз кога су одрастале многе младе генерације.

Из Кинотеке Републике Српске напомињу да је ФЕСТ отворио врата за савремену свјетску продукцију на просторима бивше Југославије, јер су се у домаћим биоскопима почели приказивати и филмови виђени на ФЕСТ-у, док је ранијих година филмска публика чекала десетак и више година да се неки од свјетски познатих филмова нађе на репертоарима домаћих биоскопа.

Овогодишњи, 45. ФЕСТ, који ће бити одржан од 24. фебруара до 5. марта у Београду, свечано ће отворити филм "На млијечном путу" прослављеног српског режисера Емира Кустурице.

Извор: СРНА