latinica  ћирилица
19/02/2017 |  21:51 | Аутор: РТРС

Приштина да преузме одговорност за успостављање ЗСО

Шеф Посланичке групе Српска листа Славко Симић, након данашњег састанка са конгресменима САД у Приштини, очекује да приштинске власти преузму одговорност и да у Бриселу са делегацијом Београда дефинишу процес успостављања Заједнице српских општина, јер ће тако Срби постати равноправни у управљању институцијама и доношењу одлука на Космету.
Српски Управљачки тим за успостављање ЗСО - Фото: ТАНЈУГ
Српски Управљачки тим за успостављање ЗСОФото: ТАНЈУГ

Симић је рекао конгресменима да парламентарна група Српска листа и даље наставља са политичким протестом неучествовања у раду институција самопроглашеног Косова.

"Противимо се законима који су усвојени у Скупштини и који имају једнострану правну основу, а из чијих процеса израде и усвајања су били искључени српски политички представници", саопштио је Симић.

Он је појаснио да прије свега мисли на закон о Трепчи, закон о верификацији имовине и закон о стратешким инвестицијама.

"Ти закони нису заштитили виталне интересе општина са већинским српским становништвом, нити имовину Срба који живе на Косову и Метохији", навео је Симић.

Он је конгресменима САД пренио став српске заједнице на Космету да је у овом тренутку најважније да буду отклоњене фрустрације и тензије које су присутне, како би био настављен процес нормализације односа између Албанаца и Срба.

Шеф Српске листе каже да су амерички конгресмени изразили заинтересованост за унапређење свих видова сарадње и подршке Србима који живе на Косову, како би им омогућили стратешко и јаче позиционирање на локалном и централном нивоу.

Двадесеточлана делегација конгресмена из нове америчке администрације, коју продводе Питер Роскам и Дејвид Прајс борави у вишедневној посјети самопроглашеном Косову.

Извор: СРНА