latinica  ћирилица
19/02/2017 |  21:38 | Аутор: РТРС

Европу боли глава и од Путина, и од Трампа

Вође Француске, Њемачке, Италије и Шпаније састаће се у Версају да би размотрили "заоштравање у односима с Русијом Владимира Путина и Америком Доналда Трампа".

Тако пише француски лист Журнал ди диманш, наглашавајући да европски партнери још нису у стању да сагледају каква ће бити Трампова политика према Европи.

Сусрет са вођама најутицајнијих држава зоне евра, Ангелом Меркел, Паолом Ђентилонијем и Маријаном Рахојем је у дворцу у Версају 6. марта сазвао француски предсједник Франсоа Оланд са циљем да се "утаначи збијеност кључних чланица еврозоне у односу на кризе с којима се мора ухватити у коштац ЕУ".

"У традицији Француске је да се у дворцу Луја 14. одржавају само скупови од великог значаја", указује Журнал ди диманш и наводи да "Француска предводи линију отпора Трампу".

Оланд, Меркел, Ђентилони и Рахој треба да усвоје и ставове ЕУ о питањима избјеглица с блиског истока, изласка Велике Британије из ЕУ, битке против тероризма, "а све то с позадином растућих напетости са Русијом Владимира Путина и САД Доналда Трампа".

Париски дневник објављује такође интервју са шефом француске дипломатије Жан-Марком Ероом који је послије разговора с америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном "говорио о опасностима које САД и Русија уносе у Европу".

Еро је нагласио да је Тилерсону пренио став Париза да САД не могу очекивати да њихова сарадња с Русијом у сламању исламских терориста у Сирији буде на уштрб европских интереса и рјешавања украјинске кризе , а подвукао је да "с Русијом треба разговарати, али не стајати на њену страну".

Француски министар сматра да нове власти у Вашингтону могу довести у питање мултилатерални свјетски поредак и каже да "неки ставови Трампа и Путина могу навести на закључак да они желе да ослабе Европу".

Журнал истиче да француска дипломатија настоји да проникне у будућу Трампову међународну политику, "док су европски партнери САД крајње забринути" због чињенице да је Трампов блиски савјетник морао да поднесе оставку због неовлашћених контаката с Русима, а сматрају да ни Трампов савјетник и "сива еминенција" Стив Бенон није требало да буде постављен на ту дужност.