latinica  ћирилица
19/02/2017 |  19:23 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Бањалука- Шта је урађено за 100 дана нове администрације (ВИДЕО)

Кад избори прођу, грађани најбоље суде колико је од обећаног испуњено. Вријеме је за пресјек стања у Бањалуци, гдје су градоначелник Игор Радојичић и његов тим обиљежили првих 100 дана рада. Градску администрацију, каже, учинио је потпуно јавном. Изазови тек предстоје.
Игор Радојичић - 100 дана као градоначелник - Фото: РТРС
Игор Радојичић - 100 дана као градоначелникФото: РТРС

Стотину дана рада новог градоначелника и његове администрације за већину грађана недовољно је да би говорили о великом напретку. Бројке кажу да је у овом периоду ријешено 2.100 предмета грађана. Да Бањалука ипак корача напријед грађани виде, али имају и савјет шта урадити у наредних сто.

Тако анкетирани Бањалучани истичу да је најважније покренути привреду, јер ако нема привредне производње, нема ни запослености, ни економије.

- Једино што бих му могао савјетовати, рекао бих да буде коректан, поштен, нека не дозвољава којекакве коруптивне, пријатељско-познаничке, поготово страначке везе за рјешавање одређених питања - каже грађанин Бањалуке.

Истичу и да је сада више реда и рада у канцеларијама градске администрације.

За то вријеме први човјек Бањалуке каже – кренули смо добрим путем. 25 одсто његовог изборног програма "Бањалука 2025" већ је покренуто. Реорганизација Градске управе и четири јавна предузећа су послови који су до сада обављени. Болна тачка и даље остаје Топлана пред којом су већ 10 година сви затварали очи.

Радојичић каже да жели да у наредних седам дана имамо коначан приједлог према Скупштини града за систематско рјешење.

- Већ сада је јасно да то треба бити нова инвестиција, нова топлана, нови енергент. Само је питање правног модела и партнера - каже Радојичић.

За нешто више од три мјесеца у рад су пуштена два моста, водовод, помоћни фудбалски стадион, а ради се и на реконструкцији бањалучког Дома здравља. Угоститељи су добили дуже радно вријеме, а нова администрација бори се и против покушаја отимања градске имовине. Једно од кључних питања остаје и реструктирирање градског дуга од 73 милиона марака, које би омогућило ребаланс буџета и више новца за неопходне пројекте.

- Неповољно је и политичко окружење што морам на крају да кажем. То смо осјетили и из контакта са инвеститорима, из контакта са банкама. У покушају да заинтересујемо банке за наш тендер, инвеститоре за индустријску зону, Топлану – осјети се велика сумњичавост страних субјеката према актуелним политичким дешавањима у биХ - објашњава градоначелник.

Поносан је Радојичић и позиционирањем Бањалуке на регионалној сцени, као и планом да град на Врбасу постане европска престоница културе 2024. године. Са друштвено одговорним компанијама Град ће ове године радити и на изградњи дјечијих игралишта.