latinica  ћирилица
19/02/2017 |  17:32 ⇒ 20/02/2017 | 11:22 | Аутор: РТРС

По чијем налогу амбасадорка БиХ није доставила Црнатково писмо Хагу? (ВИДЕО)

Бакир Изетбеговић наставља да оптужује српске представнике управо за оно што је сам урадио - ванинституционално дјеловање. Посљедњи на удару био је министар иностраних послова у Савјету министара БиХ Игор Црнадак.
Игор Црнадак - Фото: СРНА
Игор ЦрнадакФото: СРНА

Изетбеговић оптужује Црнатка да је злоупотребио положај, и без сагласности Предсједништва, упутио писмо Међународном суду правде у Хагу, у којем наводи да је одлука о покретању ревизије донесена изван институција. Црнадак каже да је у писму изнио личне ставове и да је овим Изетбеговићевим поступком још једном прекршен закон.

Црнадак је рекао да одбијање амбасадорке БиХ у Хагу Мирсаде Чолаковић, и то по Изетбеговићевом налогу, да достави његово писмо Међународном суду правде представља најдиректнији удар на институције БиХ од потписивања Дејтонског споразума. То је, додаје, покушај једног народа да приватизује институције.

- Све док буду сматрали да су институције БиХ јесте једнако бошњачке институције, имаћемо овакве кризе и овакве проблеме. Потпуно је јасно да је овдје у питању став према мени, само зато што припадам српском народу и долазим из Републике Српске - рекао је Црнадак.

Да је нетрепељивост према Србима основни мотив посљедњих Изетбеговићевих потеза, сматра и искусни дипломата Владислав Јовановић.

- То је нешто што је најопаснија болест код сваког политичара. Када дозволи да му емоције надвладају ум и да га воде - наводи Јовановић.

Овакви поступци, као и сама ревизија, додатно бацају уље на ватру у односима унутра БиХ и региона, поручио је министар иностраних послова Србије Ивица Дачић. Он очекује да ће Међународни суд правде у Хагу одбацити ту иницијативу, не само због начина на који је поднијета, већ и због тога што је упућена суду који рјешава спорове између држава.

- То је приватни политички ангажман Бакира Изетбеговића. И тачка! Не може држава Србија да се суди са Бакиром Изетбеговићем. То је смешно. Нека нађе себи некога, па нека се тужи с њим - изричит је Дачић.

А о цијелом случају данас су се коначно огласили и из ОХР-а. Без конкретне осуде, поновљена је фраза да БиХ треба да се окрене будућности и економским реформама, али додају да ће са великом пажњом пратити даљи развој ситуације.

- Тешко нам је да коментаришемо нешто што није у тако тијесној вези и не проистиче из Дејтона. Дакле, односи се на Међунардни суд правде - каже Брус Бертон, први замјеник високог представника у БиХ .

Из ОХР-а још кажу да су забринути због негативних реаговња која могу услиједити због покретања ревизије и очекују да институције у наредном периоду нормално функционишу. Међутим, Игор Црнадак подсјећа да је до кризе и дошло управо због заобилажења институција, а на то ће, каже, лично упозорити и Међународни суд правде, ако ревизија и званично буде покренута.

- Прво - да Предсједништво БиХ није заузело став о ревизији, друго - да су политички представници Срба и Хрвата против тога и треће - да нико нема легитимитет да се представља као агент БиХ у Међународном суду правде - истакао је Црнадак.

Он је још рекао да ће, ако амбасадорка БиХ у Хагу у наредна два дана не достави његово писмо Међунардном суду правде, тражити сједницу Предсједништва на којој ће бити расправљано о њеној одговорности, а амбасадорку позвати на консултације у Сарајево.