latinica  ћирилица
19/02/2017 |  15:38 ⇒ 16:55 | Аутор: РТРС

ОХР без коментара на поступке Изетбеговића

Из Канцеларије високог представника Срни је речено да је њихова пажња "првенствено усмјерена на политичку стабилност у БиХ и евентуалне негативне реакције на захтјев за ревизију пресуде у предмету који је БиХ покренула против Србије пред Међународним судом правде у Хагу".
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

"Наравно, Канцеларија високог представника ће наставити да пажљиво прати развој догађаја. Наша пажња је првенствено усмјерена на политичку стабилност и евентуалне негативне реакције на захтјев за ревизију пресуде у предмету који је БиХ покренула против Србије пред Међународним судом правде", наводе из ОХР-а.

ОХР очекује да институције БиХ неометано функционишу, а у корист свих грађана, истичући да БиХ треба да се окрене ка реформама и будућности.

"Што се тиче самог судског поступка, наш принцип је да не коментаришемо појединачне судске предмете, посебно када се не односе директно на Дејтон. На БиХ је да одлучи да ли су створени услови за ревизију, а Међународни суд правде ће оцијенити да ли је захтјев за ревизију прихватљив", кажу у ОХР-у.

Овај став ОХР-а је одговор на питања Срне да ли се најављено бошњачко покретање ревизије пресуде по тужби против Србије може окарактерисати као пријетња миру и стабилности у БиХ и региону, а самим тим и Дејтонском споразуму и да ли најава ревизије пресуде по бошњачкој тужби против Србије, за коју нема сагласности два конститутивна народа у БиХ - Срба и Хрвата, представља и ревизију Дејтонског споразума.

На молбу да ОХР прокоментарише чињеницу да се, према Дејтонском споразуму, овакве одлуке могу доносити само консензусом, који је у овом случају очигледно избјегнут и игнорисан, Срна није добила одговор.

Бартон: ОХР забринут због могућих негативних посљедица

ОХР пажљиво прати ситуацију у вези са најавом бошњачих представника да ће поднијети захтјев за ревизију пресуде по тужби против Србије и забринут је због могућих негативних посљедица ове одлуке, изјавио је данас први замјеник високог представника у БиХ Брус Бартон.

- Забринути смо за могуће негативне реакције након што је донесена одлука о покретању поступка ревизије. Очекујемо да институције БиХ функционишу нормално. Што се тиче самог предмета, нама је тешко да коментаришено нешто што не проистиче из Дејтонског споразума - рекао је Бартон у Стоцу.

Он је поручио да се БиХ мора фокусирати на будућност, економске реформе и генерално на спровођење Реформске агенде, а никако на прошлост.

Рок за подношење захтјева за ревизију пресуде истиче 26. фебруара.

Извор: СРНА