latinica  ћирилица
19/02/2017 |  13:52 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Од Говедарице очекујем да затражи смјену Мектића

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да ће захтјев за ревизију пресуде Међународног суда правде у предмету против Србије поднијети представници муслиманске "филџан државице", коју предводе СДА и Бакир Изетбеговић.
Сташа Кошарац -
Сташа Кошарац

"Та 'филџан државица', коју су, свјесно или несвјесно, подржале и друге претежно бошњачке странке у Сарајеву, очигледно има своје паралелне институције у полицији, обавјештајној заједници, правосуђу, па и у разореним заједничким институцијама БиХ, попут Министарства иностраних послова БиХ", упозорио је Кошарац.

Према његовим ријечима, видљиво је да један број људи из Савеза за промјене, попут Мирка Шаровића и Драгана Мектића, који се грчевито држе својих министарских позиција, не одустају од политике подршке Бакиру Изетбеговићу и стварању муслиманске државице на Западном Балкану.

"Стварање такве државице у овом тренутку, осим Мектића и Шаровића, подржавају још само америчка Амбасада у Сарајеву и ОХР, који је под контролом те амбасаде. У посљедњих неколико година таквој политици једино су се озбиљно супротстављали предсједник Републике Српске Милорад Додик и коалиција политичких партија окупљених око СНСД-а", нагласио је Кошарац.

Мектићево довођење у везу Бакира Изетбеговића и Милорада Додика, као и нападе министра безбједности у Савјету министара БиХ на предсједника Републике Српске, Кошарац сматра скандалозним покушајем да се оправдају погрешни потези америчке Амбасаде у Сарајеву и створи алиби за вишегодишње политичке промашаје СДС-а и странака које чине Савез за промјене.

"Одлуку о расписивању и провођењу референдума о Дану Републике Српске донијеле су институције Републике Српске и то се не може поредити са оним што ради Бакир Изетбеговић у ванинституционалним тијелима муслиманске парадржавице. То што Мектић није поштовао одлуке институција Републике Српске и није изашао на референдум је његов проблем и срамота оних који су га предложили и именовали на позицију министра безбједности у Савјету министара БиХ", оцијенио је Кошарац.

Он је додао да ће одлуку о томе шта ће радити и како ће се понашати српски представници у заједничким институцијама власти у наредних неколико дана донијети институције Републике Српске.

"Ми из СНСД-а ћемо поштовати те одлуке. На СДС-у и осталим странкама из Савеза за промјене је да одлуче хоће ли поштовати одлуке институција Републике Српске или ће и даље бити подршка Бакиру Изетбеговићу и његовој сулудој политици. Ако одлуче да јединствено дјелујемо, а ми их позивамо на јединство, од предсједника СДС-а Вукоте Говедарице очекујем да затражи смјену Драгана Мектића", закључио је Кошарац.

Извор: Срна