latinica  ћирилица
19/02/2017 |  09:04 ⇒ 09:06 | Аутор: РТРС

Извоз рибе у ЕУ тренутно није могућ без плаћања царине

Извоз рибе из БиХ у ЕУ тренутно није могућ без плаћања царина, јер повећање тарифне квоте са 60 на 500 тона, које је било предвиђено адаптираним Споразумом о стабилизацији и придруживању, административно није спроведено у документима Европске комисије, саопштено је из Привредне коморе Републике Српске.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Портпарол Привредне коморе Српске Владимир Благојевић рекао је Срни да је на веб страници Европске комисије у вези са квотама за пастрмку и филете евидентирано да квота за ову годину износи 60.000 килограма и да је са 16. фебруаром искоришћена, што практично значи да извоз рибе из БиХ тренутно није могућ без плаћања царина.

"Имајући у виду да ове информације користе шпедиције, није могуће користити квоту од 500 тона, о чему је Привредна комора Републике Српске обавијестила и надлежне институције у БиХ како би предузеле активности и како би добијену квоту од 500 тона наши произвођачи могли користити", рекао је Благојевић.

Он је подсјетио да је примјена адаптираног Спразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ почела 1. фебруара и да је Привредна комора Српске упозорила да ће изазвати велике штете за пољопривредне произвођаче и прехрембену индустрију због укидања царина на увоз роба из ЕУ.

"С друге стране, задржавају се царине на извоз наших производа у ЕУ, с тим да су повећане квоте за извоз вина, шећера и рибе", додао је Благојевић.

Извор: СРНА