latinica  ћирилица
18/02/2017 |  18:46 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Ко и како контролише квалитет воћа и поврћа?(ВИДЕО)

Преуизимају ли тржни центри примат над пијацама? Колико је на тезгама и полицама увозних, а колико домаћих производа и какав је режим контроле квалитета? Да ли ће домаћи и прописи Европске уније увести ред у производњу и пласман пољопривредних производа?
Воће и поврће - Фото: РТРС
Воће и поврћеФото: РТРС

За десет до двадесет дана требало би да из Европске уније у БиХ уђу и први пољопривредни производи чија ће набавна цијена бити и двоструко нижа од производне цијене домаћих произвођача. Коме то користи, а коме штети?

Републичка инспекција за храну је прошле године приликом увоза контролисала 418 узорака воћа и поврћа и сви су били уредни. Увожен је пасуљ из Кине и Киргистана, парадајиз и краставац из Турске и Холандије, купус и грожђе из Македоније, лук из Хрватске, јабуке из Аустрије.

Душанка Макивић из Инспектората Републике Српске каже да све пошиљке хране, па тако и воћа и поврћа, приликом увоза у Републику Српску мора да прати одређена документација која укључује и сертификат, односно лабораторијски налаз овлашћене службе земље извознице које гарантује да су производи исправни.

Осим контроле на граници, са Агенцијом за безбиједност хране узорковано је и воће и поврће из маркета и домаће, и увозно. Од 50-так узорака, само су два била неисправна. Са пијаца, потрошачи се селе у маркете, а за њима и домаћи пољоприврдени произвођачи.

Повртар Раде Јовичевић каже да је у маркетима била скромна понуда мркве, цвекле, кромпира. Међутим, каже, сада смо свједоци да има много домаћих производа са подручја града Бијељина.

Сертифакат о здравственој исправности и поријеклу робе нећете наћи на пијачним тезгама на којима је и домаћа, и роба из увоза. Тешко ћете наћи и пољопривредног произвођача којима накупци вјерују на ријеч, јер им ништа друго није ни остало.

Трговац на пијаци каже да је још прије двије-три године инспекција тражила узорке салате и шпината са пијаце, да виде колики је проценат загађења, те колико је кориштено вјештачког ђубрива и осталог. Међутим, како наводи, сада тога нема, нити је неко од надлежних долазио у контролу.

Осим здравствено-хигијенских услова продаје хране, пијаца губи битку са маркетима и због накупаца који подижу цијену великим маржама, тврди један од највећих повртара у БиХ Младен Лазић. Декларисаним поврћем снабдијева и маркете и пијаце у БиХ, али и иностранству. Тврди да на пијаце треба да се врате мањи пољопривредни произвођачи, јер ће и велики тешко издржати конкуренцију из увоза.

Лазић сматра да је роба по уговору ССП кренула према БиХ и за неких 10-20 дана ће се осјетити цијена таквог уговора.

- С обзиром на то, да роба за запада улази без заштитних прелевмана и царине која је до сада била 10 фенинга по килограму и 11 одсто на фактурну вриједност и плус 17 одсто ПДВ, били смо иоле заштићени - каже Лазић.

Сасвим је извјесно да се производња, продаја, цијена и квалитет пољопривредних производа значајно мијења и да се у корист крајњег купца, уводи више реда.