latinica  ћирилица
18/02/2017 |  12:02 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Приједор: Отворена изложба "Тесла" (ВИДЕО)

У приједорском музеју "Козаре" отворена је изложба "Тесла" посвећена нашем најистакнутијем научнику Николи Тесли.
Тесла - изложба - Фото: РТРС
Тесла - изложбаФото: РТРС

Ријеч је о научно-техничкој, али и историјској изложби у организацији Удружења иноватора и Електротехничке школе из Приједора.

Живот и најважнији изуми Николе Тесле на кратко су оживјели у приједорском музеју Козаре. Циљ изложбе је да се Приједорчани још једном подсјете на значај лика и дјела нашег највећег научника.

- Ми смо учинили то да се његово име и даље проноси и спомиње, каже Славко Елијаш, предсједник Удружења иноватора Приједор.

Драгоја Мијић, директор Електротехничке школе Приједор наводи да је дјело Николе Тесле толико велико да се увијек треба подсјетити на то дјело, поготово млађе генерације.

- Ту мислим прије свега на ученике основних и средњих школа који треба да проучавају то дјело и да наставе у традицији Теслиног рада и дјеловања, додаје Мијић.

Поставку чини 35 паноа, на којима је хронолошки приказан Теслин живот, од рођења у Смиљану до смрти у Америци. Посјетиоци могу да виде и неке од Теслиних изума - трансформатор, Јакубове степенице и Теслино Јаје.

- Посебно је интересантно широј публици и лаицима, да су ученици Електротехничке школе дио изложбе са материјализованим Теслиним изумима, дакле, сами ученици су их уз помоћ професора, ментора израдили, истиче директор Музеја "Козаре", Торан Радоњић.

Изложба "Тесла" у приједорском музеју "Козаре" биће отворена до трећег марта.