latinica  ћирилица
18/02/2017 |  10:35 ⇒ 10:36 | Аутор: РТРС

Салмонела убија рак

Бактерија салмонела, која изазива тровање храном, може да убије ћелије рака, остављајући недирнуте здраве ћелије, рекли су научници.
Истраживања (Фото: Flickr/National Cancer Institute News & Public Affairs) -
Истраживања (Фото: Flickr/National Cancer Institute News & Public Affairs)

Научници са Универзитета Чонам у Јужној Кореји развили су генетски измијењен облик салмонеле који напада ћелије тумора, али оставља здраве.

Ово је посљедњи у низу помака у оквиру новог поља третирања рака под називом "бактериотерапија", пише "Дејли мејл".

Код мишева код којих је кориштена модификована верзија салмонеле смањена је величина тумора, саопштила је америчка Асоцијација за унапријеђену науку на скупу у Бостону.

Такође, овим измјенама салмонела је престала да напада здраве ћелије, већ се окренула против канцерозних. Тим измјенама су, такође, направљене "заставе или упозорења" која препознаје имуни систем чиме води одбрану тијела у напад на канцерозне туморе.

У лабораторијским условима, приликом убризгавања салмонеле у крвоток миша са раком дебелог цријева, тумори су смањени.

Овај развој догађаја поздравили си и британски научници.

Кевин Харингтон, професор за биолошке терапије канцера на Институту за истраживање болести рака у Лондону, рекао је да се већ извјесно вријеме зна да одређени типови бактерије, укључујући облике салмонеле, могу да расту у туморима, али не и у нормалном ткиву.

Међутим, досадашњи покушаји употребе бактерије у терапијама против рака имали су ограничен успјех, и у лабараторијским и клиничким условима.

Али сада када је бактерија генетски измјењена она ствара ланчану реакцију унутар ћелија имунитета због чега оне испуштају молекуле које могу да убију рак.

Извор: СРНА