latinica  ћирилица
17/02/2017 |  20:31 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Берлинале- Све похвале "Реквијему за госпођу Ј."

Успјех јединог српског филма у званичном програму 47. Берлинала, "Реквијема за госпођу Ј." редитеља и сценаристе Бојана Вулетића, доказују и сјајне критике у престижном Холивуд рипортеру.
Мирјана Карановић и Бојан Вулетић (фото: Profimedija) -
Мирјана Карановић и Бојан Вулетић (фото: Profimedija)

"Реквијем за госпођу Ј." премијерно је приказан у селекцији Панорама Специал, а о њему се изузетно похвално изјаснио
угледни критичар Стивен Далтон у Холивуд рипортеру, оцјенивши Вулетићево остварење као "једно од пријатнијих изненађења фестивала до сада".

Навео је да се испод површине фаталистичке и летаргичне атмосфере филма одвија нешто много разиграније и позитивније: пригушен врисак пркосне људскости против немилосрдно окрутног универзума. И поред свег очаја на површини, како је оцијенио Далтон, филм нуди и сочан црни хумор, и топлу емпатију према несавршеним протагонистима.

Ден Фајнару из Скрин дејла, истакао је да је "Вулетићево третирање Балкана зачињено трунком Кафке, али да на крају ипак сугерише да "чак и сиви облаци пропуштају довољно сунца да учине живот вриједним живљења". Сјајним критикама испраћена је и игра Мирјане Карановић, која игра главну јунакињу, и коју је Далтон назвао "савршеном глумицом".

Редитељ Бојан Вулетић изјавио је да нико у екипи филма није очекивао овако добар пријем у Берлину и да су одушевљени реакцијом публике и критике.

- Публика на Берлиналу препознала је да "Реквијем" није само балканска прича, већ универзална, и да добро функционише на емотивном плану. Очигледно је да тај црни хумор који имамо, функционише, и да су људи већ уморни од депресивних прича - истакао је Вулетић.

Извор: Новости