latinica  ћирилица
17/02/2017 |  17:33 ⇒ 18/02/2017 | 10:46 | Аутор: РТРС

Ухапшен Амир Зукић, полиција претресла просторије СДА

Генерални секретар СДА Амир Зукић ухапшен је данас по налогу Тужилаштва Кантона Сарајево, потврђено је из овог тужилаштва.
Амир Зукић - Фото: dnevni avaz
Амир ЗукићФото: dnevni avaz

Припадници МУП-а КС претресли су просторије СДА које користи Амир Зукић које се налазе у Сарајеву.

Зукић је ухапшен због незаконитог запошљавања у јавним предузећима. Име Амира Зукића, те потпредсједника СДА Асима Сарајлића и Мирсада Кукића довођено је у везу са незаконитим запошљавањем након хапшења у акцији "Босна".

Тада ухапшени бивши извршни директор Електропривреде БиХ Есед Џанановић рекао је да је запошљавање у Електропривреди вршено по директном налогу високих званичника СДА.

Такође, Тужилаштво је приликом тражења притвора за ухапшене у акцији "Босна" наводило да је ова тројка укључена и у друга запошљавања у јавна предузећа.

Раније су у оквиру ове акције ухапшени и главни техничар Клинике за болести уха, грла и носа на КЦУС-у Сафет Бибић, Рамиз Каравдић, те Неџад и Сенад Трако.

Акција "Босна" изведена је 26. и 27. аугуста 2016. године након чега је ухапшенима одређен једномјесечни притвор, који је потом продужен за још два мјесеца, али су осумњичени Џанановић, Бибић, Каравдић и Траке одлуком Општинског суда у Сарајеву пуштени на слободу. Поново су враћени у притвор у јануару ове године на основу жалбе Кантоналног тужилаштва.

Ухапшени су осумњичени да су починили кривична дјела удруживања ради чињења кривичних дјела, примања дара или других облика користи и примања награде или других облика користи за трговину утицајем.

Сумњиче се да су организовали групу те користећи свој утјицај запошљавали особе у јавна предузећа и здравствене и високошколске установе у ФБиХ, тако што су захтијевали и примали новац или друге облике користи.

Извор: Кликс