latinica  ћирилица
17/02/2017 |  16:48 ⇒ 18:08 | Аутор: РТРС

Са каквим опасностима се суочавају млади на друштвеним мрежама? (ВИДЕО)

Велики број дјеце у нижим разредима основне школе имају профиле на друштвеним мрежама. Иако их многи схватају безазлено, стручњаци упозоравају на то да због обичног постављања фотографија или коментара често могу довести у опасност и себе и друге. Зато се у посљедњих неколико година са посебном пажњом прилази теми коришћења друштвених мрежа које су нам итекако доступне, посебено најмлађима.
Интерент опасности - Фото: РТРС
Интерент опасностиФото: РТРС

Фејсбук, инстаграм, твитер, само су неке од друштвених мрежа које користе милиони људи широм свијета.

Углавном служе за забаву и разоноду, међутим неријетко долази и до злоупотребе.

Мета су најмлађи, од којих чак око 90 одсто ученика већ до шестог разреда има отворен профил на некој од друштвених мрежа.

Анкетирани ученици шестог разреда Срећко Јовановић и Сара Бабић кажу да имају отворене профиле бар на једној од друштвених мрежа и тамо постављају своје фотографије које касније наилазе на различите коментаре, јер, како кажу, нису сви људи особе добрих намјера.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске ухватило се у коштац са проблемима који се јављају на друштвеним мрежама. Најчешће се ради о злоупотребама и могућностима сексуалног искоришћавања.

"Врло често млади нису ни свјесни да са друге стране вребају такозвани предатори, који користе лажне налоге и лажно се представљају и покушавају путем преваре, обмане или на други начин да дођу до компромитујућих фотографија од малољетних ученика, и онда их на тај начин уцјењују да шаљу и друге фотографије", рекао је Миле Шикман, начелник управе за полицијску обуку МУП-а Републике Српске.

"За сва кривична дјела и прекршаје који се десе преко интернета оштећени треба да пријаве наведено полицији, али исто тако и за оне негативности које нису кривична дјела и прекршаји требају да алармирају друге субјекте заштите, у првом реду администраторе фејсбука и другиг друштвених мрежа", напомиње Александар Миладиновић са полицијске академије у Бања Луци.

Надлежни упозоравају родитеље да увијек буду на опрезу, јер уколико им је дијете на интернету и у сусједној соби, не мора да значи да је на безбједном мјесту.

Врло лако путем друштвене мреже може бити изложено великим опасностима, исто као и у реалном животу.