latinica  ћирилица
17/02/2017 |  15:53 | Аутор: РТРС

ДФ- Кривична пријава због незаконитости у поступку укидања имунитета

Лидери опозицоног Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић поднијели су кривичну пријаву против предсједника Скупштине Црне Горе Ивана Брајовића и Административног одбора Луиђа Шкреље због, како је наведено, бројних неправилности и незаконитости у поступку укидања имунитета.

У кривичној пријави, која је предата Врховном државном тужилаштву Црне Горе, Брајовић и Шкреља се сумњиче за злопотребу службеног положаја и фалсификовање службене исправе.

Мандић и Кнежевић траже хитно поступање Тужилаштва, имајући у виду да су Брајовић и Шкреља починили низ кривичних дјела, почевши од прихватања законски неоснованог захтјева главног специјалног тужиоца, заказивања сједнице мимо пословничке процедуре и фалсификовања извјештаја Административног одбора, на основу чега је Скупштина донијела одлуку о укидању имунитета.

Они наводе да је укидање имунитета спроведено мимо правне процедуре, а стварна намјера поступка била је "незаконито лишавање слободе лидера Демократског фронта без иједног доказа, постојања основа сумње или чак индиција које их доводе у везу са изрежираним државним ударом".

Из Демокартског фронта најавили су да ће покренути поступак оцјене уставности и законитости одлуке Скупштине Црне Горе о давању одобрења за кривично гоњење Мандића и Кнежевића.

"Очигледно је да је одлука донесена супротно правним прописима и уз вршење кривичних дјела и да је као таква правно ништавна и необавезујућа", наводи се у саопштењу Демократског фронта.

Извор: СРНА