latinica  ћирилица
17/02/2017 |  15:50 ⇒ 18:10 | Аутор: РТРС

Поткозарски корнишони и ове године на тржиштима широм свијета (ВИДЕО)

Поткозарски краставци корнишони и ове године наћи ће се на тржишту широм свијета. У Козарској Дубици двадесетак пољопривредника потписало је уговор о откупу са највећим произвођачем киселих краставаца у Европи, њемачком компанијом "Карл Кине".
Корнишони - Дубица - Фото: РТРС
Корнишони - ДубицаФото: РТРС

У овој фирми очекују да ће потписати уговор са стотинак произвођача, а приликом потписивања уговора, посредник је локална заједница. Откуп је, кажу, загарантован, као и зарада.

Већ трећу годину, дубичке корнишоне откупљује њемачка фирма. Сваке године повећава се број коопераната, а прошле године било их је три стотине.

Кажу, од овог посла може се пристојно зарадити, али три мјесеца у рад мора бити укључена цијела породица.

По дунуму у сезони принос износи седам тона краставаца и заради се око 4.000 марака. Они који су се увјерили у исплативост, поново су потписали уговор.

Бранко Миљевић, произвођач из Козарске Дубице каже да је прошле године први пут засадио дунум и по корнишона од чега је имао око 12 и по тона приноса.

Један од произвођача ове повртларске културе је и Синиша Мунижаба из Доње Градине код Козарске Дубице који је рекао да је сигуран у ову дјелатност због релативно лаког откупа.

На овом подручју прошле године откупљено је 1.800 тона краставаца. Квалитет поткозарских корнишона, од пресудног је значаја.

Као и прошле године, од њемачке фирме, кооперанти ће добити комплетан репроматеријал, који ће отплаћивати током откупа.

Бошко Чопрка, управник фирме "Карл кине" за Републику Српску истакао је да је квалитет произведених краставаца добар зато што се производи све на овим просторима у властитој режији.

"Сваке године се повећава број коопераната тако да се надамо да ће и ове године тај број да се повећа. Такође нам је драго што је сједиште ове фирме у нашој општини, и надамо се да ће производња напредовати", рекла је Бобана Ћибић, шеф одсјека за пољопривреду општине Козарска Дубица.

У општини Козарска Дубица истичу, ово је најпољовнија локална заједница за улагаче.

"Дајемио бесплатну земљу, имамо јефтину радну снагу, јефтину електричну енергију, порез на добит свега 10 одсто и то је оно заправо што је мамац да привучемо инвеститоре и да подигнемо привреду у нашем граду", јасан је Раденко Рељић, начелник општине Козарска Дубица.

Заинтересовани пољопривредници уговоре о узгоју и откупу корнишона са њемачким купцем могу потписати до краја марта.

Поткозарски корнишони могу се наћи на тржишту више од 70 земаља свијета.