latinica  ћирилица
17/02/2017 |  15:15 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Невесиње добија централно спомен-обиљежје борцима за слободу (ВИДЕО)

Послије шеснаест година од усвајања идејног рјешења, Невесиње би, коначно, у овој години требало да добије централно спомен-обиљежје борцима за слободу. Потпуна сагласност свих организација, удружења и локалних институција, постигнута је прије мјесец дана.
Невесиње - споменик борцима - Фото: РТРС
Невесиње - споменик борцимаФото: РТРС

Неоправдано је протекло шеснаест година од усвајања идејног рјешења и одлуке за изградњу, тврде борци.

Њихова инсистирања нису наилазила на разумијевање. Разлог више је што је Невесиње, једина општина у Републици Српској, проглашена градом-херојем у протеклом рату.

Војин Гушић, члан Предсједништва Борачке организације Републике Српске каже да многи нису разумјели положај борачке популације. Гушић је иразио задовољство што ће коначно на ред доћи изградња централног спомен-обиљежја борцима за слободу на које је, како каже, дуго чекано.

Невесињска удружења и организације, проистекле из отаџбинског рата, изградњу споменика подржале су јединствено.

"Коначно након 23 године да херојско Невесиње добије једно спомен-обиљежје, какво заслужује, то смо морали давно добити, али боље да га добијемо икада него никада", рекао је Бранко Зечевић, предсједник Удружења "Ветерани" Невесиње.

Споменик у бронзи, симболизује Херцеговца-Невесињца, који, на кућном прагу, пушком брани достојанство, огњиште и слободу.

Аутор спомен-обиљежја, које ће коштати 74.000 евра, јесте вајар Миодраг Живковић из Београда, творац бројних спомен-обиљежја у региону.

Недостатак новца претходних година, тврде у општини, било је једно од оправдања за шеснаестогодишње чекање.

"Невесиње данас није богата општина. Овдје се, једним дијелом, ради и о доброј вољи да се овако нешто заврши. Мислим да нема разлога да чекамо за реализацију изградње и треба да уђемо што прије у завршетак тога", рекао је Миленко Авдаловић, начелник општине Невесиње.

За изградњу споменика ослободиоцима, потребно је 5 до 6 мјесеци, а централни градски трг красиће прије обиљежавања Митровданских офанзива.