latinica  ћирилица
17/02/2017 |  15:08 ⇒ 15:15 | Аутор: РТРС

Добој: Одржан форум о пољопривреди и руралном развоју

У Добоју је данас одржан форум о пољопривреди и руралном развоју под називом "Наше оранице без границе", на којем су пољопривредни произвођачи, представнци пољопривредних удружења и задруга са подручја града упознати о искуствима региона у процесима европских интеграција.

Замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Халдун Сино рекао је да БиХ има велики пољопривредни потенцијал, а са отвореним тржиштем и велике могућности примјеном адаптираног Спразума о стабилизацији и придруживању.

"Желимо пољопривредницима да појаснимо могућности које нуди приближавање ЕУ и да чујемо њихова очекивања", изјавио је Сино новинарима.

Он је указао на потребу усвајања стратегије пољопривредног развоја на нивоу БиХ и апеловао на представнике свих нивоа власти да до тога и дође.

Сино истиче да се у ЕУ пољопривредна производња прати од почетка до краја и да је извоз могућ само ако Унија буде сигурна у контролу квалитета.

Директор Пољопривредног удружења "Требава" из Добоја Бранко Јоксимовић каже да је власт у БиХ запоставила пољопривреду и да не предузима ништа за квалитетнији рад и безбједност.

Некадашњи преговарач Хрватске за пољопривреду и безбједност хране Ружица Гело указала је да је структурни проблем, који је карактеристичан за земље бивше Југославије, мале фарме које су додатно испарцелисане и као такве слабо конкурентне пољопривредним произвођачима из земаља ЕУ.

Она је као бенефите навела финансијске аспекте пољопривредницима, која су уласком у ЕУ знатно увећана.

Гело каже да Хрватска годишње на располагању има 750 милиона евра, који се дијеле као директни подстицаји пољопривредним произвођачима за подршку његовом дохотку, те за рурални развој.

Предсједник Управног одбора Независне асоцијације пољопривредника Србије Јовица Јакшић указао је на потребу да се пољопривредници удружују, заједно наступају и уз одговарајућу стратегију предвиде производњу култура атрактивну тржишту.

Канцеларија специјалног представника ЕУ у БиХ покренула је пројекат о перспективама развоја пољопривреде, с циљем да се отворено разговара о тренутној ситуацији руралних подручја и пољопривреде, као и изазовима и могућностима које нуди процес приступања ЕУ.

Извор: СРНА