latinica  ћирилица
17/02/2017 |  15:04 ⇒ 15:09 | Аутор: РТРС

Николић: Београд се нада фер условима у дијалогу са Приштином

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је на састанку у Београду са аустријским канцеларом Кристијаном Керном да Београд очекује и нада се фер и правичним условима у даљим разговорима са Албанцима са Косова и Метохије.
Томислав Николић - Фото: ТАНЈУГ
Томислав НиколићФото: ТАНЈУГ

Николић је навео да Београд разговара са Приштином у готово немогућим условима, испуњавајући све што се од њега тражи, док се другој страни дозвољава непримјењивање договора, саопштено је из Прес-службе предсједника Србије.

Говорећи о мигрантској кризи, Николић је навео да Србија чини све да се мигрантима омогуће пристојни услови боравка, али је проблем што они не желе да буду смјештени у прихватне центре и да се региструју, зато што се плаше да ће бити враћени у Србију, а то није њихов крајњи циљ.

- Наша сарадња у сегменту безбједности и борбе против организованог криминала је изванредна и било би добро да, уколико донесете неку одлуку у вези са мигрантима, обавијестите Србију на вријеме, да би предузела одговарајуће кораке - додао је Николић.

Он је констатовао да су односи Србије и Аустрије изванредни, и да грађани Србије који живе и раде у тој земљи представљају мост чврстог и искреног пријатељства.

- Ми смо захвални за подршку Аустрије у евроинтеграцијама и очекујемо да ће наши напори на том путу бити награђени у разумном року. Испуњавамо све услове и успјели смо да спроведемо тешке реформе - рекао је Николић.

Керн је рекао да се Аустрија залаже за сарадњу у региону, а посебно привредном развоју, те да је Србија важан фактор који доприноси миру и стабилости.

- Направљен је значајан напредак са Косовом, ви сте пружили руку и ми то веома цијенимо - нагласио је Керн.

Он је напоменуо значај успостављања баланса у односима и сарадњи у области безбједности и борбе против међународног тероризма.

- Интерес Србије, Аустрије и ЕУ се поклапа и ми очекујемо од ЕУ да снажније подржи евроинтеграције Србије - додао је Керн.

Керн је констатовао да постоје чврсте споне између двије земље и да српска заједница у Аустрији чини везе још снажнијим.

Извор: СРНА