latinica  ћирилица
17/02/2017 |  14:34 ⇒ 16:15 | Аутор: РТРС

Шаровић: Блокаде нису дио политике СДС-а

СДС још није заузео став које ће мјере предузети уколико дође до подношења захтјева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу, али блокаде нису дио политике ове странке, изјавио је данас потпредсједник Главног одбора СДС-а Мирко Шаровић.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Он каже да ће СДС креирати будуће одговоре уколико буде поднесен захтјев за ревизијом пресуде, али ће искористи и сваку могућност да до ревизије не дође.

"Сигурно је да ће бити кризе уколико дође до ревизије, али ћемо о мјерама одлучити унутар странке", рекао је Шаровић новинарима у Сарајеву.

Коментаришући данашње савјетовање у Сарајеву, под покровитељством бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, о подношењу захтјева за ревизију пресуде, Шаровић је истакао да "свако ради оно што мисли да је најбоље у име оних које представља".

"Не желим да то на било који начин коментаришем, али желим да истакнем да се државе пред Међународним судом правде у Хагу туже или врше ревизије пресуде", напоменуо је Шаровић.

Наводећи да не жели да омаловажи било чије право на правду, Шаровић је указао да се пред Међународним судом у Хагу туже државе и да било које питање унутар БиХ које се тиче земље треба договорити у оквиру институција.

"Ништа друго не тражимо. Знамо сву специфичност одређених питања која се данас стављају на дневни ред. Управо ово питање је тест за нека уставна права - право на ентитетско гласање и право на консензус. Уколико се крене кривим путем, биће апсолутно у праву они који тврде да ентитетско гласање не треба никада укинути", рекао је Шаровић.

Он је напоменуо да је случај са захтјевом за ревизију пресуде примјер да нико не треба да се одриче ентитетског гласања.

У Сарајеву ће данас, под покровитељством Изетбеговића, бити одржано савјетовање о подношењу захтјева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу.

Како је раније најављено, Изетбеговић би требало да саопшти да ли ће захтјев бити поднесен или не.

Савјетовању, које се одржава у организацији Фондације "Правда за БиХ" и Института за истраживање злочина против човјечности и међународног права, присуствоваће велики број експерата из области права, званичника из институција БиХ и невладиних организација.


Овај састанак и поступке одређеног броја бошњачких политичара предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Младен Босић раније су оцијенили као опасност од урушавања уставно-правног поретка БиХ, а све на штету интереса Републике Српске и српског народа у БиХ.

Рок за подношење захтјева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије истиче 26. фебруара.

Извор: Срна